När utkämpades den första jetduellen?

Hur länge sedan var det som två jetplan utkämpade sin första duell i luften?

År 1950 hade P-80 varit i bruk i fem år och jetplanet var redan föråldrat.

Onsdagen den 8 november 1950 mötte en amerikansk P-80 Shooting Star två nordkoreanska MiG-15-jaktplan i luften nära floden Yalu på gränsen mellan Korea­ och Kina. Ett ögonblick senare avfyrades automatkanonerna i historiens första strid mellan två jetplan.

Löjtnant Russell Brown hade inte oddsen med sig. Hans P-80 hörde till det amerikanska luftvapnets första generation jetjaktplan och hade redan varit i bruk i fem år.

Nordkoreanernas sovjetisktillverkade MiG-15 var nyare och snabbare, och Brown hade bara sin utbildning som pilot att förlita sig på. Den räckte, och han lyckades skjuta ned båda sina nordkoreanska motståndare.

Under Koreakriget var MiG-15 ett allvarligt hot mot de amerikanska flygstyrkorna. Jaktplanen visade sig vara särskilt effektiva mot tunga bombplan.

Browns skicklighet kunde dock inte dölja det faktum att MiG-15-jaktplanen var ett stort problem för amerikanerna i luftrummet över Korea.

Enheter med de nya F-86 Sabre-jaktplanen fördes därför snabbt till fronten. Det var bara detta plan som kunde möta MiG-planen på lika villkor.