Mongolerna stoppades av vatten

Kyla, regn och översvämningar stoppade mongolerna och räddade Europa från Gyllene hordens oövervinneliga ryttarstyrka år 1242. Det menar en internationell forskargrupp ledd av en Princeton-professor.

Mongolsk horde

Mongolerna kom galopperande in i Europa år 1241, ledda av Djingis khans barnbarn, Batu Khan (1207-1255). Men dammet la sig snabbt då de beridna krigarna fastnade i leran.

© All Over Press

Polens och Ungerns arméer var utslagna och Europa var öppet för invasion då mongoliska trupper under vintern 1242 plötsligt vände hästarnas mular hemåt och drog sig tillbaka från Ungern.

Nu menar en forskargrupp ledd av Nicola de Cosmo från Princeton University att vädret var anledningen till den annars så segerrika mongolledaren Batu khans överraskande reträtt:

Ett väderomslag förvandlade det cenraleuropeiska slättlandet till en enda sumpmark som var en hopplös terräng för de fruktade mongolernas beridna styrkor.

Sumpmarken knäckte mongolerna

Forskarna har gjort en dendroklimatologisk undersökning av årsringar hos träd som visar att vintern 1242 var speciellt kall och blöt i Centraleuropa.

Det ovanliga vädret, som också vittnas om i historiska källor, översvämmade Stora ungerska slättlandet vilket försvårade de uppemot 130 000 mongolkrigarnas rörelsemöjligheter och hästarna kunde heller inte beta.

Därför menar forskarna att mongolerna sökte sig till de grönare, ryska betesmarkerna.

Väder inte enda förklaringen

Andra historiker har pekat på att Batu khan troligtvis avbröt sitt fälttåg p.g.a. storkhan Ögödeis död i december 1241.

Men den förklaringen räcker inte menar Nicola de Cosmo som hänvisar till att Batu khan aldrig återvände hem till mongolernas huvudstad Karakorum för att delta i valet av en ny storkhan.

"Vädret var säkert inte den enda anledningen till reträtten, men att ignorera det är som att säga att den ryska vintern inte hade någon effekt på Napoleons armé", säger professor de Cosmo.