Pictorial Press Ltd/Imageselect
Black Hawk, helikopter, Mogadishu, 1993

"Black Hawk Down!" Så utvecklades mardrömmen i Mogadishu

1993 flyger amerikanska specialstyrkor in i Somalias huvudstad för att fånga lokala milismän i en blixtoperation. Men när en Black Hawk-helikopter skjuts ner bryter helvetet lös. Här kan du följa händelserna i Mogadishus trånga gränder och få veta varför USA överhuvudtaget befann sig i Somalia.

Den 26-årige sergeanten Matt Eversmann sitter i en svart Black Hawk-helikopter tillsammans med tolv amerikanska jägarsoldater, så kallade Army Rangers, samtliga under hans kommando.

Soldaterna är unga, men de flesta har tränat i många år för just det här. Matt Eversmann ber en bön, men hans ord drunknar i bullret från rotorbladen som snurrar i luften ovanför Somalias huvudstad Mogadishu.

Totalt 19 helikoptrar är i luften den här eftermiddagen den 3 oktober 1993, lastade med vapen och de bästa soldater USA:s armé kan uppbåda.

Insatsstyrkan Task Force Ranger utgörs av totalt 160 jägar- och elitsoldater, som har befunnit sig i Mogadishu i fem veckor. Deras mål är att störta klanledaren och krigsherren Muhammad Farah Aidid, som stjäl FN:s nödhjälp i det inbördeskrigshärjade landet.

Klockan är 15.40 när Black Hawk-helikoptern med Matt Eversmann ombord når sin destination, marknaden Bakaara i hjärtat av Mogadishu. Det är Aidids klans högkvarter och det farligaste området i hela staden.

Jägarsoldater på väg till helvetet

Området utgörs av fallfärdiga hus, skjul och utbrända bilvrak. Inbördeskriget har lagt staden i ruiner. Där finns emellertid också ett intakt trevåningshus, där flera av Aidids soldater befinner sig tillsammans med två av klanledarens närmaste män.

Amerikanerna hoppas att tillfångatagandet av ledarna ska bli början på slutet för Aidid. Om några minuter kommer byggnaden att stormas av insatsstyrkans bästa mannar, elitsoldaterna i Delta Force.

Till och med Delta Force behöver dock uppbackning, och den ska Matt Eversmann och jägarsoldaterna stå för.

Ingen av dem vet ännu att den omsorgsfullt planerade operationen snart kommer att sluta med en av de värsta militära förödmjukelserna av USA sedan Vietnamkriget.

Somalia, FN-soldater, 1993, Black Hawk

År 1993 försökte en multinationell FN-styrka under amerikansk ledning garantera nödhjälpen till Somalias civilbefolkning.

© Scott Peterson/Getty Images

Krigsherrar stal livsviktig nödhjälp

”En sårad!”

Klockan 15.45: Fyra grupper av jägarsoldater firar sig ner från helikoptrar. De ska bevaka byggnaden där de somaliska milismännen befinner sig.

Dammet irriterar Matt Eversmanns ögon när han som den siste firar sig de drygt 20 meterna ner från helikoptern, som svävar cirka 100 meter från målbyggnaden. Han känner friktionen från nylonrepet bränna i handflatorna genom läderhandskarna.

Plötsligt ser han en livlös kropp som ligger på marken nedanför. Det är Todd Blackburn, gruppens yngste medlem. Eversmann hukar sig intill sin kamrat medan projektiler från osynliga fiendestyrkor viner i luften omkring honom.

Han märker inte kulorna, utan tittar närmare på Blackburns orörliga kropp. Det rinner blod ur öronen, näsan och munnen. Blackburn måste ha tappat greppet om repet på vägen ner från helikoptern och fallit de 20 meterna.

”En sårad! Vi måste få bort honom NU!” skriker Eversmann i sin walkie-talkie. Först i det ögonblicket inser han att han är under beskjutning.

Black Hawk, helikopter, Mogadishu, 1993

Under angreppet firade sig USA:s specialstyrkor ner från helikoptrar. Bilden är från den prisbelönade filmen Black Hawk down.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hundratals beväpnade milismän som har lockats dit av helikoptrarna stormar mot marknaden. Tillsammans med en annan soldat släpar Eversmann sin medvetslöse kamrat i skydd.

Några gator bort har en konvoj med nio Humveebilar och tre lastbilar anlänt, redo att köra iväg med fångarna och de amerikanska soldaterna. Eversmann och hans mannar bär bort Blackburn till en Humvee, så att han kan köras till basen.

Samtidigt lastar Delta Force in fångarna från målbyggnaden i lastbilarna. Det har nu gått cirka 30 minuter och fienden blir alltfler. Inte bara Eversmanns grupp, utan även de tre övriga grupperna med jägarsoldater är omringade av både milismän och civilister.

”Jag tror jag just såg en helikopter träffas.” Jägarsoldaten Dave Diemer till sin sergeant

Plötsligt hörs ett skrik från jägarsoldaten Scott Galentine, som ingår i Eversmanns grupp. Han har blivit skjuten i handen. Tummen dinglar groteskt åt sidan, fasthållen av endast en hudflik. Längre bort ligger en annan soldat med ett skottsår i armen.

Matt Eversmann avfyrar en salva med sin automatkarbin mot en beväpnad somalier och tar skydd bakom en bil tillsammans med soldaten Dave Diemer.

”Sergeant?” ropar Diemer med panik i blicken. ”Jag tror jag just såg en helikopter träffas.”

Den första helikoptern störtar

Klockan 16.20: På den amerikanska basen vid Mogadishus flygplats övervakar generalmajor Garrison operationen. Övervakningshelikoptrar förser honom fortlöpande med rörliga bilder från området där uppdraget utförs.

Generalmajor William F. Garrison ser ut som prototypen för en amerikansk officer. Han har kamouflagekläder och kängor och tuggar oupphörligen på en otänd cigarr.

Som operationens ledare vet Garrison att det är en chansning att anfalla fiendens högborg i dagsljus, men Washington kräver resultat.

Uppdraget är tänkt att ta 45 minuter, och den första delen har gått planenligt. Tjugofyra av krigsherren Aidids soldater har tagits till fånga, däribland hans främsta rådgivare Omar Salad och ”inrikesminister” Abdi Awale.

Muhammad Farah Aidid, Somalia, Black Hawk

Krigsherren Muhammad Farah Aidid hävdade att FN hjälpte hans rivaler och förklarade därför FN krig.

© Imageselect

Lastbilskonvojen är nu redo att köra fångarna till basen. Bortsett från ett fåtal sårade soldater ser operationen ut att vara framgångsrik. Plötsligt hörs en röst på den sprakiga radion: ”En Black Hawk har störtat! Jag upprepar: En Black Hawk har störtat!”

Garrison tittar på sin bildskärm och hinner se Black Hawk-helikoptern Super 61 med sex man ombord snurra okontrollerat i luften.

En raket har träffat stjärtrodret. Garrison ser hjälplöst på medan helikoptern kolliderar med ett hus och därefter störtar några hundra meter från målbyggnaden.

Generalmajoren biter hårt i sin cigarrstump och morrar: ”Vi har just förlorat initiativet.”

VIDEO: Uppdraget fick ett katastrofalt slut (del 1)

USA:s blixtanfall i Mogadishu var tänkt att pågå i högst 45 minuter, men när en Black Hawk-helikopter skjuts ner förvandlas operationen till en kamp för överlevnad.

Idé och produktion: Jonas Sjöwall Haxø & Niels-Peter Granzow Busch

Kapplöpning till helikoptervraket

Klockan 16.26: Jägarsoldaterna vid målbyggnaden befarar att somalierna kommer att anfalla den störtade helikopterns besättning, så de rusar mot olycksplatsen.

I snart en timme har löjtnant Tom DiTomasso och hans jägarsoldater utkämpat en bisarr strid mot de somaliska milismännen nära målbyggnaden.

De angreps nämligen av en grupp milismän som gick till attack ... ridande på en ko! Soldaterna sköt mot gruppen, som flydde. En kort tid senare öppnade en Black Hawk eld, varefter kon försvann i en moln av kött och blod.

Strax därefter ser jägarsoldaterna Black Hawk-helikoptern Super 61 träffas och störta. DiTomasso och hans män, som befinner sig närmast olycksplatsen, ser grupper av somalier rusa dit.

”Vi måste ge oss av. Nu med en gång!” ropar en av DiTomassos män, Shawn Nelson. Han och flera av de andra soldaterna börjar springa mot den störtade helikoptern.

”Okej, iväg!” svarar DiTomasso, som dock beordrar hälften av sina män att stanna kvar och skydda målbyggnaden.

Black Hawk, marinsoldater, Mogadishu

Mogadishus krypskyttar hade vid flera tillfällen gjort livet surt för USA:s soldater i den sönderskjutna staden.

© National Archives

Strax därefter hinner han ifatt Nelson och sex andra, medan milismän beskjuter dem från fönster och dörröppningar. När de svänger runt hörnet till platsen där Black Hawk-maskinen har störtat blir de förvånade.

Framför dem står en Little Bird-helikopter med snurrande rotorblad. Med bara några centimeter till godo har piloten lyckats sätta ner maskinen mellan byggnaderna för att rädda de förolyckade.

DiTomasso ser dock med det samma att båda piloterna i den förolyckade helikoptern är döda. Tre män från Little Bird-maskinen är i färd med att hjälpa ut två av de fyra övriga ombord ur vraket. Samtidigt blir de beskjutna från alla håll.

Amerikanerna jagar de närmaste milismännen på flykten. De bär ombord de två sårade soldaterna i den lilla helikoptern, som snart lättar.

Lastbilskonvoj slutar i blodbad

Klockan 16.28: Garrison beordrar lastbilskonvojen med fångarna att köra till den störtade helikoptern.

Sergeant Matt Eversmann stirrar mot platsen där Black Hawk-helikoptern har förolyckats. Hans jägargrupp är nu de enda som kan försvara målbyggnaden. Förutom honom själv är bara fyra man stridsdugliga.

En bit uppför vägen rullar konvojen med tre lastbilar och sex Humveebilar med de somaliska fångarna. Kolonnen leds av löjtnant McKnight, som stannar fordonen framför de hårt ansatta jägarsoldaterna.

Black Hawk, Mogadishu, Humvee

De amerikanska Humveebilarna i Somalia hade öppningar i taket, från vilka soldaterna kunde avfyra granatkastare och tunga kulsprutor.

© JO1 Sharie Derrickson/U.S. National Archives

”Hej där, sergeant, hoppa ombord!” ropar McKnight till Eversmann. Den unge sergeanten drar en lättad suck och får snabbt upp sina mannar i fordonen innan han själv klättrar upp på flaket på en av de bakersta lastbilarna.

Konvojens mål är soldaterna vid den förolyckade helikoptern. Bara några minuter senare träffas dock ett av fordonen av en raket. I explosionen slungas tre av soldaterna ut på gatan. Ett av de flera ton tunga fordonen kör över en av soldaterna, som omkommer omedelbart.

”Jag kommer att bli skjuten.” Sergeant Matt Eversmann när hans konvoj anfalls från alla håll

Den omfattande beskjutningen fortsätter medan löjtnant McKnight desperat försöker leda fordonen genom de labyrintiska gatorna. Många av dem är avspärrade med barrikader och konvojen kör vid flera tillfällen fel, medan den attackeras från byggnader längs vägen.

Eversmann ser förfärad på medan fordonen fylls med alltfler döda och sårade.

”Jag kommer att bli skjuten och det finns inte ett skit jag kan göra åt det”, tänker han förtvivlat.

Ännu en Black Hawk skjuts ner

Klockan 16.40: Piloten Mike Durant och tre andra soldater befinner sig i Black Hawk-helikoptern Super 64. De försöker ge understöd åt soldaterna på marken.

Mike Durant cirklar runt marknaden, som är full av milismän. Han känner ett ryck i den 16 ton tunga Black Hawk-helikoptern. En raket har träffat helikopterns stjärtparti.

Durant tittar på instrumentbrädan. Allt ser ut att fungera. Den 32-årige piloten har flugit Black Hawk under Kuwaitkriget två år tidigare. Han vet att de här maskinerna tål en hel del.

När större delen av stjärtpartiet plötsligt bryts av får han order om att återvända till basen. Sedan börjar helikoptern snurra runt på ett våldsamt vis.

”Vi störtar!” utbrister Durant i radion.

Det är det sista högkvarteret hör från honom innan helikoptern slår i marken, cirka 1,5 kilometer sydväst om målbyggnaden.

Black Hawk, Mogadishu, vrak

De nedskjutna Black Hawk-helikoptrarna i Mogadishu var en viktig propagandaseger för Muhammad Farah Aidid.

© Scott Peterson/Getty Images

Konvojen tvingas ge upp

Klockan 16.54: Löjtnant McKnights konvoj försöker desperat nå fram till platsen där den första Black Hawk-helikoptern störtade.

Konvojen kör i 20 kilometer i timmen nedför Hawlwadig Road. Efter 25 minuters blodigt drama är de tillbaka vid utgångspunkten, målbyggnaden. Matt Eversmann har satt sig i framsätet i en av de Humveebilar som inte har sprängts i de många bakhållen.

Sergeanten sitter och skjuter med sin automatkarbin genom sidorutan på milismän som hoppar fram från hustak och gathörn. Plötsligt hör han det välbekanta ljudet av ett raketgevär. Ett av fordonen längre fram i konvojen träffas.

En ung jägarsoldat träffas tragiskt nog direkt. Hans vänstra arm slits loss och den 98 centimeter långa raketen borrar sig igenom hans kropp.

VIDEO: Räddningskonvojen sköts sönder och samman (del 2)

Amerikanerna utkämpar en desperat strid för att rädda soldaterna ut ur Mogadishus centrum innan hela staden kastar sig över dem.

Idé och produktion: Jonas Sjöwall Haxø & Niels-Peter Granzow Busch

Förlusterna är så omfattande att McKnight tvingas ge upp försöket att nå fram till den störtade helikoptern. Under massiv beskjutning lyckas konvojen svänga ut på en fyrfilig motorväg och sätta kurs mot basen vid Mogadishus flygplats.

För första gången sedan det katastrofala uppdragets början vågar Eversmann tro på att han kommer att klara sig med livet i behåll. Alla har dock inte samma tur.

Nästan hälften av de totalt 75 soldaterna och fångarna ombord på konvojen har träffats av skott. Åtta man är döda.

Pilot tas till fånga

Klockan 17.00: Piloten Mike Durant förlorade kortvarigt medvetandet när hans Black Hawk Super 64 störtade. Han och de tre övriga besättningsmedlemmarna är ensamma.

När Mike Durant kvicknar till sitter han upprätt och ser ut genom helikopterns krossade vindruta. Hans högra ben är brutet, så han kan inte ta sig ut.

VIDEO: Se den tillfångatagne piloten Mike Durant i en intervju gjord av hans somaliska fångvaktare.

Video

Helikoptern ligger på sidan, inklämd mellan några små skjul. Durants andrepilot och de två övriga besättningsmedlemmarna lever, men är allvarligt skadade. Mike Durant vet att det bara är en tidsfråga innan fienden tar sig fram till vraket.

Just när han känner att allt hopp är ute ser han Deltasoldaterna Randall Shughart och Gary Gordon komma springande. De har firat sig ner från Black Hawk Super 62, som omedelbart försvinner iväg igen för att undvika att bli nedskjuten.

Black Hawk, Shughart, Gordon

Delta Force-soldaterna Randall Shughart (till vänster) och Gary Gordon (till höger) anmälde sig frivilligt för att försvara den andra nedskjutna helikoptern. De visste att chanserna att de skulle överleva var mycket små.

© U.S. Army

Elitsoldaterna fattar tag i Durant under armarna och släpar ut honom ur helikoptern. De sätter honom mot ett träd och drar därefter ut de tre övriga besättningsmedlemmarna.

Durant tror att de båda soldaterna ingår i en större räddningsinsats, men när han hör Shughart be om förstärkning via radio inser han att det bara är de två som har kommit.

Horder av somalier attackerar den lilla gruppen. Shughart och Gordon håller dem stången i en halvtimme innan Shughart dödas.

Gordon springer tillbaka till Durant med en automatkarbin, som han trycker i famnen på honom med orden: ”Lycka till!”

Strax därefter dödas även Gordon. Durant klämmar febrilt åt om avtryckaren när somalierna dyker upp bakom helikopterns nos.

Magasinet är emellertid tomt. Han håller hårt i vapnet och förbereder sig inför att bli dödad. En gevärskolv träffar honom i huvudet och allt blir svart.

Black Hawk, Somalia, FN

Efter tragedin i Mogadishu gav både USA och FN upp alla försök att avväpna Somalias miliser.

© Scott Peterson/Getty Images

Terrorgruppen al-Qaida vann sin största seger

Ny räddningskonvoj strider i natten

Klockan 19.00: Omkring hundra soldater har förskansat sig i byggnader nära det första helikoptervraket. Under tiden gör generalmajor Garrison upp en räddningsplan.

Under sin långa karriär som militär har William F. Garrison levt enligt mottot ”Ingen man lämnas i sticket.” Han tänker med andra ord inte svika sina mannar. Alldeles för många soldater har redan blivit dödade.

Han planerar en storstilad räddningsinsats med en ny, 60 fordon stor konvoj, skyddad av fyra stridsvagnar och 28 pansarfordon. Konvojen ska bemannas av 341 soldater från USA:s tionde bergsdivision, som är stationerad nära hamnen New Port, cirka två kilometer söder om de kvarlämnade soldaterna.

De 28 pansarfordonen och stridsvagnarna kommer FN-trupp från Malaysia och Pakistan att stå för.

Garrison låter tionde bergsdivisionens löjtnant Bill David ansvara för att samla konvojen och leda den ut ur hamnområdet. Det tar flera timmar att mobilisera de många fordonen och soldaterna, men strax före midnatt rullar den långa kolonnen ut ur New Port.

Black Hawk, Clinton, medalj

År 1994 tilldelade president Bill Clinton utmärkelsen Medal of Honor till Shughart och Gordon för deras försvar av piloten Mike Durant. Medaljerna togs emot av soldaternas änkor.

© U.S. National Archives

Konvojen utsätts för ständiga angrepp, vilket försenar insatsen. Först klockan 02.30 når konvojen fram till de omringade amerikanerna. Räddningsinsatsen fortsätter större delen av natten, under massiv beskjutning.

I gryningen lyckas man slutligen få ut jägarsoldaterna ur området. Klockan 06.30 rullar räddningskonvojen in på pakistaniernas FN-bas, cirka två kilometer norr om olycksområdet.

Den 15 timmar långa mardrömmen är äntligen över.

Striderna i Mogadishu kostade 19 amerikanska soldater och omkring 1 500 somalier livet. Den tillfångatagne helikopterpiloten Mike Durant släpptes efter elva dagar, sedan USA hotat att invadera Somalia. År 2003 skrev Durant boken In the company of heroes som en hyllning till sina kamrater.

Black Hawk, Rwanda, folkmord

Folkmordet på Rwandas tutsier år 1994 gjorde miljontals barn föräldralösa.

© Jenny Matthews/Getty Images

USA gav upp fredsbevarande uppdrag

Förödmjukelsen i Somalia år 1993 fick USA att upphöra med sina fredsbevarande insatser. Därför fanns det ingen hjälp att få när Afrika året därpå upplevde det värsta folkmordet sedan Förintelsen.

Fem dagar efter det misslyckade uppdraget i Mogadishu, som kostade 19 amerikanska soldater livet, gick USA:s president Clinton ut med ett officiellt meddelande om situationen: ”Vi kom till Somalia för att enbart USA hade möjlighet att hindra en av de största mänskliga tragedierna i vår tid. Nu står vi inför ett val: Drar vi oss ur när jobbet blir svårt eller efter det att jobbet utförts väl?”

Ett halvår senare lämnade de sista amerikanska soldaterna den östafrikanska krigszonen. Ingen kan dock påstå att jobbet hade utförts väl.

Efter fadäsen i Mogadishu gav USA upp fredsbevarande uppdrag i utlandet. Det innebar att USA förhöll sig passivt under folkmordet i Rwanda våren 1994. På bara 100 dagar dödades omkring en miljon civila.

Clinton förklarade senare att det han mest av allt ångrade var att han som president inte gjorde någonting för att stoppa våldet i Rwanda. Sanningen var dock att det inte fanns många i USA som var beredda att riskera fler soldaters liv i osäkra humanitära insatser.