battlebrickcustoms.com

LEGO:s kamp mot krig

Det finns både riddare, vikingar och rövare i LEGO, men företaget drar gränsen vid historiska händelser, krig och militära vapen. Det får fansen lösa på egen hand.

Peter Eio var lamslagen. Svaret som kom från LEGO:s styrelse i danska Billund var kort och koncist: ”Kommer inte på fråga. Det kan du glömma.”

Direktören för LEGO i USA hade just presenterat sin idé: att tillverka ett LEGO-set med Star Wars-tema. Året var 1997 och den efterlängtade uppföljaren till den ursprungliga Star Wars-trilogin, Episod I – Det mörka hotet, är på gång.

Vi har en mångårig policy om att inte utveckla byggsatser med militärfordon. LEGO:s presschef Benjamin Hjort

LEGO-set med stridsdrönare och krigsfarkoster från en galax långt, långt borta skulle bli en storsuccé när filmen gick upp på bio, menade Eio.

LEGO:s styrelse såg emellertid annorlunda på saken och avfärdade förargat förslaget. Att tillverka krigsbaserade byggsatser bröt mot LEGO:s kärnvärden, som ursprungligen formulerades av LEGO:s grundare Ole Kirk Kristiansen.

Att tillverka byggsatser med ordet wars stred mot LEGO:s värdegrund. Först år 1999 kom de första LEGO Star Wars-seten.

© LEGO

Regel gällde från första början

Redan år 1932, då företaget grundades, hade leksakstillverkaren Ole Kirk Kristiansen en vision om att LEGO:s leksaker skulle användas till rolig och kreativ lek. Hans vision fördes vidare när företaget utvecklade sina världsberömda plastklossar på 1950-talet.

”Stimulans och harmonisk lek”, blev ett av LEGO:s tio officiella kännetecken, som formulerades år 1963 av sonen Gotfred Kirk Kristiansen, den klassiska legoklossens uppfinnare.

LEGO:s klossar och byggsatser med exempelvis hus skulle utveckla barnets fantasi. Det beslutet har haft en avgörande betydelse för LEGO som företag.

LEGO vrider och vänder gärna på historien, som när vikingar med inkorrekta horn på hjälmarna slåss mot fantasifulla drakar.

© LEGO

Vikingar slåss mot drakar

Genom åren har LEGO även tillverkat historiskt inspirerade byggsatser. Bland annat byggsatsen med serienummer 7016, där vikingar har historiskt inkorrekta horn på hjälmen och slåss mot drakar.

”Vi eftersträvar alltid att utforma byggsatser och teman som stimulerar kreativitet, med fantasifulla historier och karaktärer. Därför kan vi ibland lägga till exempelvis en drake i en byggsats med vikingar, om vi tycker att det förbättrar lekupplevelsen”, förklarar LEGO:s presschef Benjamin Hjorth.

Även när LEGO rör sig in i historiens värld utgår man alltså från det fantasifulla och kreativa. Syftet är inte att vara historiskt korrekt.

Efter protester från fredsaktivister drog LEGO år 2020 tillbaka Technicmodellen av Bell Boeing V-22 Osprey från marknaden. Helikoptern används bland annat av den amerikanska flottan.

© LEGO

Krig är uteslutet

LEGO vill uppmuntra till kreativ lek, men det finns en punkt där leksakskoncernen har dragit en tydlig gräns. Vapen och strid är tillåtna, men byggsatser inspirerade av historiska och pågående militära konflikter har ingen plats i sortimentet.

”Vi har en mångårig policy om att inte utveckla byggsatser med militärfordon. Vi skiljer mellan realistiska konflikter och våld och vapenliknande delar i byggsatser där de utgör en del av en rolig, fantasifull berättelse och inte något realistiskt scenario”, utvecklar Benjamin Hjorth.

LEGO-fans som vill bygga SS-divisioner från andra världskriget eller moderna jaktflygplan hänvisas därför till specialbyggda LEGO-set som skapas av andra fans. Flera större företag säljer i dag specialtillverkade krigsmaskiner och minifigurer med exempelvis kulsprutepistoler av LEGO. Andra företag, som inte delar LEGO:s motstånd mot krig, har skapat egna varianter av LEGO:s klossystem.

VIDEO – Se de förbjudna krigsklossarna i aktion:

Företag som Battle Brick Customs försörjer sig på att tillverka specialbyggda LEGO-set baserade på krig.

Star Wars blev en bästsäljare

Amerikanen Peter Eio gav inte upp efter att ha fått det negativa beskedet på mötet år 1997. I stället vände Eio sig till LEGO:s dåvarande chef Kjeld Kirk Kristiansen, Ole Kirk Kristiansens barnbarn.

Star Wars-set med LEGO-klossar skulle inte handla om krig, utan om kampen mellan gott och ont i ett fantasiuniversum, förklarade Eio för LEGO:s högste chef.

Tanken tilltalade Kjeld Kirk Kristiansen, så Eios förslag förverkligades, trots styrelsens motvilja.

År 1999, när Star Wars-filmen gick upp på biograferna, utgjorde försäljningen av Star Wars-set en sjättedel av LEGO:s totala försäljning i världen. Efter katastrofåret 1998, då företaget för första gången någonsin gick med förlust, ökade försäljningen med 28 procent och företaget kunde stolt visa upp en förtjänst på över en miljard kronor.

I dag är Star Wars en av LEGO:s viktigaste avdelningar och en förklaring till att företaget år 2020 ökade sin totala förtjänst till 58,5 miljarder kronor.

Officiella LEGO-set baserade på verkliga krig får fansen fortfarande se sig i stjärnorna efter.