Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför hette Rikard ”Lejonhjärta”?

Redan som tonåring visade sig Rikard I vara en stark och skicklig härförare, vilket är något som vinner många beundrare.

Mary Joseph/Ritzau Scanpix

Den engelske kungen Rikard Lejonhjärta (1157–99) är mest känd för sina många stora triumfer under det tredje korståget till Heliga landet, men han fick sitt berömda tillnamn långt innan han drog ut i heligt krig för kristendomen.

År 1173 gjorde Rikard och hans båda äldre bröder uppror mot fadern, Henrik II av England.

De tre bröderna flydde till Frankrike och sökte tillflykt hos den franske kungen, som var svärfar till den äldste av bröderna, Henrik den yngre.

Kungen dubbade den blott femtonårige Rikard till riddare och gav bröderna sitt fulla stöd.

Med kungen och ett antal grevar i ryggen angrep de tre bröderna år 1173 sin fars territorier i Frankrike, medan skotska allierade gick till angrepp i norra England.

Efter arton månaders strid besegrades bröderna av Henrik II.

Henrik II förlåter Rikard

Efter förhandlingar förlät kungen sina söner och tog dem under sina vingar igen. Rikard skickades 1175 till Frankrike för att straffa de grevar som hade deltagit i det misslyckade upproret.

Under striderna ska den då sextonårige kungasonen ha visat så stor styrka och skicklighet i strid att hans följe började referera till honom som ”Cœur de Lion” – Lejonhjärta.

Tillnamnet uppträdde första gången i skrift 1191 i verket L’Estoire de la Guerre Sainte, där den normandiske poeten Ambroise beskriver Rikard Lejonhjärtas bedrifter under det tredje korståget.

Läs också:

Medeltiden

Rikard Lejonhjärta – den brutale hjälten

13 minuter
Medeltiden

Riddarlärling blev Englands regent

5 minuter
Korståg

Korstågen: Heligt krig

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj