Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskarna kan bekräfta att käken är äkta med hjälp av en kol 14-datering och en jämförelse med resten av kungens skelett.

Krig - Korståg

Ny forskning: Helig kung dog av skörbjugg

Ny forskning visar att en av Frankrikes viktigaste kungar dog av skörbjugg under det åttonde korståget. Hans starka tro tillät honom nämligen inte att äta den lokala maten, som var rik på C-vitamin.

Ny forskning tyder på att kung Ludvig IX, kallad ”den helige”, inte dog av pest under det åttonde korståget år 1270, som man hittills trott, utan av följderna av skörbjugg.

Undersökningar av den franske kungens käke, som genomförts av ett internationellt forskarlag under ledning av den franske rätts­läkaren Philippe Charlier, visar nämligen tydliga tecken på att sjukdomen angrep tänder och tandkött.

Tron på Gud blev hans död

Ludvig avled under korståget i Tunisien, och hans käke har i flera hundra år förvarats i Notre Dame i Paris som en relik. Forskarna fick tillåtelse att undersöka käken och kunde konstatera tecken på skörbjugg.

Sannolikt drabbades kungen av sjukdomen för att han vägrade äta den lokala maten i Tunisien. Ludvig IX var starkt troende och ansåg att ett liv i askes förde honom närmare Gud.

”Han åt inte en varierad kost och fastade ofta. Samtidigt var korsfararna inte särskilt väl förberedda och hade inte med sig vare sig frukt eller grönsaker på resan”, ­säger Charlier.

Magen ska undersökas

Skörbjugg kan vara dödlig, men det är långtifrån säkert att sjukdomen var det enda som ledde till kungens död. Den kan ha försvagat kungen och gjort honom mer mottaglig för exempelvis dysenteri, som härjade i korsfararnas läger och på några månader gjorde korståget till ett fiasko.

För att vara säkra på den egentliga dödsorsaken ska forskarna ­undersöka kungens mage, som efter hans död konserverades i en blandning av vin och örter.

Läs också:

Korståg

Barnkorståg – fejk eller fakta?

2 minuter
Korståg

Tempelriddarna och den ultimata skatten

4 minuter
Korståg

Så fick Rikard Lejonhjärta sitt tillnamn

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj