Ny forskning: Helig kung dog av skörbjugg
Ny forskning visar att en av Frankrikes viktigaste kungar dog av skörbjugg under det åttonde korståget. Hans starka tro tillät honom nämligen inte att äta den lokala maten, som var rik på C-vitamin.

Forskarna kan bekräfta att käken är äkta med hjälp av en kol 14-datering och en jämförelse med resten av kungens skelett.
Ny forskning tyder på att kung Ludvig IX, kallad ”den helige”, inte dog av pest under det åttonde korståget år 1270, som man hittills trott, utan av följderna av skörbjugg.
Undersökningar av den franske kungens käke, som genomförts av ett internationellt forskarlag under ledning av den franske rättsläkaren Philippe Charlier, visar nämligen tydliga tecken på att sjukdomen angrep tänder och tandkött.
Tron på Gud blev hans död
Ludvig avled under korståget i Tunisien, och hans käke har i flera hundra år förvarats i Notre Dame i Paris som en relik. Forskarna fick tillåtelse att undersöka käken och kunde konstatera tecken på skörbjugg.
Sannolikt drabbades kungen av sjukdomen för att han vägrade äta den lokala maten i Tunisien. Ludvig IX var starkt troende och ansåg att ett liv i askes förde honom närmare Gud.
”Han åt inte en varierad kost och fastade ofta. Samtidigt var korsfararna inte särskilt väl förberedda och hade inte med sig vare sig frukt eller grönsaker på resan”, säger Charlier.
Magen ska undersökas
Skörbjugg kan vara dödlig, men det är långtifrån säkert att sjukdomen var det enda som ledde till kungens död. Den kan ha försvagat kungen och gjort honom mer mottaglig för exempelvis dysenteri, som härjade i korsfararnas läger och på några månader gjorde korståget till ett fiasko.
För att vara säkra på den egentliga dödsorsaken ska forskarna undersöka kungens mage, som efter hans död konserverades i en blandning av vin och örter.