Aprilskämt: Tempelriddare funna i isolerad dal. Vet inte att korstågen upphört.

Aprilskämt!! Historien har ingen grund i verkligheten, men vi låter det stå ändå.

2 april 2013 av Jeppe Nybye

Tempelriddare anfaller syriska rebellstyrkor

Talesmannen Taj al-Hasani från de syriska rebellstyrkorna rapporterade i går – den 31 mars – stora förluster efter strider i en isolerad dal cirka 50 kilometer från den lilla staden Al-Sukhnah. Rebellerna utkämpar ett blodigt inbördeskrig i landet, så stupade soldater är inte någon överraskande nyhet från denna del av världen. Vilken grupp som låg bakom anfallet är däremot synnerligen överraskande. Det rör sig nämligen om tempelriddare, som sedan slutet av 1200-talet har levt i dalen utan kontakt med omvärlden.

Grupp av tempelriddare har levt i avskild dal i århundraden

Tempelriddarna var krigarmunkar, som alltid red främst i striderna under korstågen, när de kristna försökte erövra Mellanöstern från muslimerna. Det visade sig vara en omöjlig uppgift, och 1291 föll Tempelriddarnas sista bastion i Tartus i Syrien.


Nu har det emellertid visat sig att en liten grupp tempelriddare flydde till den isolerade dalen nära Al-Sukhnah, där de i århundraden har levt, fått barn och förberett sig för den slutliga uppgörelsen med muslimerna. Dalen var synnerligen lämplig som gömställe, och det är ett av skälen till att riddarna inte upptäckts tidigare. Till exempel är platsen omgiven av branta berg och samtidigt mycket frodig, så riddarna har kunnat vara självförsörjande.

Tempelriddarna klara för slutstriden

Den 31 mars 2013 trodde tempelriddarna tydligen att tiden var inne för den slutliga uppgörelsen, för den dagen ryckte syriska rebellstyrkor in i dalen för att kraftsamla efter flera dagars strider mot den syriska regeringsarmén.

"Plötslig möttes vi av några män i ringbrynjor och luvor, som sittande till häst fällde sina lansar och gick till anfall”, berättar Burhan Ghalioun – en sergeant, som var där.

Burhan Ghalioun trodde först att han utsattes för ett grovt skämt, men när han såg flera av sina kamrater falla för tempelriddarnas lansar, började han skjuta mot angriparna. Efter en kortvarig men hård strid, gav tempelriddarna upp.

Endast en språkprofessor kunde förhöra tempelriddarna

Efteråt försökte rebellerna förhöra tempelriddarna, men det visade sig omöjligt, eftersom de inte talade arabiska utan frankiska – ett språk som användes i det gamla frankerriket. Språkprofessorn Salam Idris har senare kunnat kommunicera med tempelriddarna. De berättade att de trodde att rebellerna var utskickade av Saladin – en berömd arabisk härförare på medeltiden.

Tempelriddarna vill ha vapenvila – saknar tillstånd från påven

Salam Idris har nu – till riddarnas stora överraskning – förklarat för dem att korstågen upphörde för flera hundra år sedan. Det sägs att riddarna nu kommer att anhålla om vapenvila. Det kan dock visa sig bli en smula komplicerat, eftersom de först måste få kontakt med och ha tillstånd av påven, som de facto är tempelriddarnas befälhavare. Med en nyinsatt påve, som först måste klara av de officiella förpliktelserna i samband med tillträdet, kan det visa sig bli en utdragen historia.

Världens Historia kommer inom en snar framtid att skicka en journalist till Syrien för att intervjua tempelriddarna.

Tillfångatagna tempelriddare förs bort. De förväntas anhålla om vapenvila, när nu korstågen är slut.

Kanske är du intresserad av...