Video: Djingis khan angriper Beijing med nya mördande vapen

Mongolerna var vana vid att strida på hästrygg med pil och båge, men när Djingis khan år 1214 bestämde oss för att erövra Kinas huvudstad var han tvungen att hitta en ny taktik. Lösningen blev att svälta ut byn och kopiera kinesernas vapen

2 mars 2015

Rullande palissader

I främsta ledet rullades palissader fram som skydd för soldaterna vid katapulterna, och för de fångar som skulle springa fram med stormstegar. Palissaderna var gjorda av trä och klädda med våta skinn som skydd mot brinnande pilar.

Stormstegar

Tolv meter långa stegar, lika höga som muren, restes samtidigt så att kineserna uppe på muren tvingades försvara sig på flera ställen på samma gång. På så sätt blev angreppet så effektfullt som möjligt, och försvararna tappade lättare överblicken.

Katapulter

Mongolerna byggde katapulter efter kinesisk modell och kastade sten och brinnande trä över muren.

Murbräcka

Mongolerna stod skyddade under en baldakin av trä och skinn när de svingade en massiv trädstam mot Beijings stadsportar. Taket stoppade stenar, pilar och andra projektiler uppifrån stadsmuren.

I denna BBC-dokumentär kan du se hur det gick till:


Läs om belägringen, grymheterna och Djingis khans listiga strategi ur Världens Historia nr 5/2015. Ladda ned artikeln här.

Kanske är du intresserad av...