The Yorck Project & Marc Beech
Napoleon Hitler

Var Napoleon lika ond som Hitler?

Enligt regissören till den nya storfilmen om Napoleon Bonaparte var den franske nationalhjälten lika brutal och diktatorisk som Hitler. Men historikerna är långt ifrån överens.

"Jag jämför honom med Alexander den store, Adolf Hitler och Stalin. Han har en massa skit på sitt samvete."

Så sa den brittiske filmregissören Ridley Scott inför premiären av sin succéfilm Napoleon, när han delade med sig av sin syn på den franske fältherren till filmmagasinet Empire.

Särskilt jämförelsen med Hitler satte nästan eld på Frankrike, där Napoleon fortfarande betraktas som en nationalhjälte.

Jämförelsen är inte helt tagen ur luften. Napoleons stora framgångar på slagfältet gjorde honom till en förebild för bland andra Adolf Hitler, och under årens lopp har författare i flera böcker försökt jämföra de två männen.

År 2005 publicerades till exempel boken "Napoleons brott: En blåkopia för Hitler" av den franske författaren Claude Ribbe. Han hävdade att Napoleon hade låtit döda upp till 100 000 slavar på Haiti efter våldsamma slavuppror. Ribbe skriver också att Napoleons trupper brände svavel för att skapa dödlig svaveldioxidgas, som de använde för att döda slavar efter att ha låst in dem i lastrummen på sina fartyg – och därmed skapade de första gaskamrarna.

Boken väckte ramaskri i Frankrike och kritiserades hårt av flera historiker för att ha så få källor att den "inte var en historiebok".

Napoleon och Hitler, rysk propaganda

Ryssarna var bland de första att göra jämförelsen. På denna propagandaaffisch från 1941 kan man läsa: "Napoleon besegrades, samma sak kommer att hända den arrogante Hitler".

© Kukryniksy

Historiker: Napoleon var inte skyldig till folkmord

Historiker är i allmänhet överens om att jämförelsen mellan Napoleon och Hitler är en grov förenkling av historien.

För även om Napoleon förvisso var brutal och hänsynslös, levde de flesta vanliga människor i relativ fred under hans styre.

Napoleon hade många brister och var en avskyvärd person, men den rasideologi som låg till grund för nazistregimen fanns helt enkelt inte där. Napoleon är inte skyldig till folkmord, deltog inte i några större utrensningar och mängden politiska fångar under hans regeringstid var begränsat. Att jämföra honom med Hitler eller Stalin är historiskt nonsens", säger historikern Charles Esdaile från University of Liverpool, som har skrivit flera böcker om Napoleon, till brittiska BBC.