Svensk frivillig på fem kontinenter
Sveriges mest erfarne militär under modern tid stred som frivillig i tretton väpnade konflikter. Men Ivor Thord-Gray tjänstgjorde aldrig i svenska armén.

Ivor Thord-Gray i tsarrysk generalmajorsuniform.
Ett av de mest osannolika personödena i historien om svenska krigsfrivilliga är Thord Hallströms från Stockholm. Under sin karriär blev han bland annat generalmajor både i rysk och amerikansk tjänst.
Därutöver var han lingvist, etnolog, indiankännare, arkeolog, militärteoretiker, geolog, dubbel världsmästare i bågskytte, multimiljonär och den som inspirerade författaren Edgar Rice Burroughs till legenden och böckerna om Tarzan.
Piskades på holländsk bark
Vårterminen 1893 avslutade en skoltrött Thord Hallström sina studier vid Södra latin i Stockholm. Med föräldrarnas motvilliga tillstånd gick han till sjöss på fullriggaren Abraham Rydberg under svenskt befäl.
Men påföljande höst blev Hallström som 17-åring piskad blodig och medvetslös av kaptenen på en holländsk bark för att han sneglat på dennes dotter. Denna chockartade upplevelse torde ha befäst Hallströms utpräglade känsla för rättvisa och social medkänsla för resten av livet.
FLER SOLDATÖDEN I MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV
Med en shilling och sex cent i fickan lämnade han med lätt hjärta detta skepp i Kapstaden: »Sydafrika hade mig i sitt grepp inom 24 timmar efter ankomsten. Landet drog mig oemotståndligt till sitt inre och krävde senare mer än tolv år av den bästa och kanske lyckligaste tiden i mitt liv.»
Andra Matabelekriget i Sydafrika
I april 1897 tog Hallström det första steget på en karriär som skulle dominera hans liv: den professionelle soldatens. Han skrev kontrakt med det brittiska kavalleriregementet Cape Mounted Rifles som skulle sättas in mot ett lokalt uppror i Sydafrika, det så kallade andra Matabelekriget. Till sin bror Gunnar beskrev han sina känslor i ett brev:
»En dag kommer jag åter men inte förrän jag är en oberoende man, det ska bli mitt livs mål. Som ödet kastat mig in på denna bana, krigarens, så vill jag följa den. Jag är ärelysten, broder, jag känner det, men säg ingenting.»