APRILSKÄMT: Putin är släkt med Napoleon och Djingis khan

Ryska genforskare har kartlagt president Putins arvsmassa och visat på ett överraskande nära släktskap med en lång rad av historiens största personligheter.

Ryska genforskare har kartlagt president Putins arvsmassa och visat på ett överraskande nära släktskap med en lång rad av historiens största personligheter.

Alexey Druzhinyn / EPA / Ritzau Scanpix

Att Rysslands president Vladimir Vladimirovitj Putin inte är vem som helst har världens ledare vetat i åratal. Men nu tyder forskning även på att presidenten har anor som slår det mesta.

Putins hela arvsmassa har kartlagts av ett forskarlag från Rysslands Vetenskapsakademi och jämförts med dna-spår från en lång rad kända historiska personer.

”Det är enastående! Presidentens dna-profil matchar Napoleon, Caesar, Alexander den store och Djingis khan, och det råder ingen tvekan om familjärt släktskap,” säger forskningschefen Aleksei Kotjytov från Institutet för cytologi och genetik, en sibirisk underavdelning av Rysslands Vetenskapsakademi.

Så såg Putins förfäder ut:

Kraftig potens förklarar släktskap

Geogenetikprofessorn Aleksei Kotjytov förklarar att president Putins dna-profil är av den ovanliga typen ”alfa-alfa-viril”, som endast några få promille av mänskligheten har.

Kotjytov och hans forskarkollegor bedömer att presidentens släkt under större delen av världshistorien har varit begåvad med en extremt kraftig potens, vilket förklarar de många historiska banden.

De ryska forskarna är redan i färd med att ansöka om att få tillgång till ytterligare 120 dna-prover från framstående personer som Mahatma Gandhi, Vilhelm Erövraren, Astrid Lindgren och Chuck Norris, för som professor Kotjytov säger: ”Vi är övertygade om att president Putin härstammar från i stort sett alla historiens giganter.”