Alexey Druzhinyn / EPA / Ritzau Scanpix

APRILSKÄMT: Putin är släkt med Napoleon och Djingis khan

Ryska genforskare har kartlagt president Putins arvsmassa och visat på ett överraskande nära släktskap med en lång rad av historiens största personligheter.

Att Rysslands president Vladimir Vladimirovitj Putin inte är vem som helst har världens ledare vetat i åratal. Men nu tyder forskning även på att presidenten har anor som slår det mesta.

Putins hela arvsmassa har kartlagts av ett forskarlag från Rysslands Vetenskapsakademi och jämförts med dna-spår från en lång rad kända historiska personer.

”Det är enastående! Presidentens dna-profil matchar Napoleon, Caesar, Alexander den store och Djingis khan, och det råder ingen tvekan om familjärt släktskap,” säger forskningschefen Aleksei Kotjytov från Institutet för cytologi och genetik, en sibirisk underavdelning av Rysslands Vetenskapsakademi.

Så såg Putins förfäder ut:

Forskare återskapar familjealbumet med AI

En artificiell intelligens utvecklad i samarbete med mjukvaruexperter från Kalasjnikovs tekniska universitet har kombinerat över 400 genetiska markörer för utseende med familjen Putins dna samt historiska bilder och statyer. Resultatet visar hur Putins berömda släktingar med 97 procents sannolikhet såg ut i verkligheten.

Wiki Commons / KB / Shutterstock / Musée Crozatier

Napoleon var rysk bastard

Napoleons mor, Letizia Bonaparte, kom från en lågadlig familj på Korsika och bodde i hamnstaden Ajaccio, där det kryllade av ryska sjömän. De ryska forskarna anser att Napoleon kan vara resultatet av en ungdomsromans.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Alexander den store hade skytiska anor

Historiens kanske störste härförare härstammade från den makedoniska kungadynastin, Argeaderna. Hans farfar, Amyntas III, var en notorisk kvinnokarl med talrika hustrur och älskarinnor, bland annat flera skyter från det som i dag är Ukraina.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Djingis khan fick gener från rusfolket

Djinghis khan lade på 1200-talet grunden till ett mongoliskt imperium, som sträckte sig från Korea till Krim. Djinghis fick mycket från sin farfars far Khabul khan – sannolikt även en genpool berikad med dna från bortrövade ruskvinnor från Kievriket i väster.

Ruslands Videnskabelige Akademi

Julius Caesar kan spåras till Volga

Den juliansk-claudiska dynastin i Rom var ättlingar till hjälten Aeneas, som betraktas som Roms grundare. Aeneas kom från Troja nära inloppet till Svarta havet, och de ryska forskarna tror att han ursprungligen kom från Volgaregionen – Putinsläktens kärnland.

Rysslands Vetenskapsakademi

Kraftig potens förklarar släktskap

Geogenetikprofessorn Aleksei Kotjytov förklarar att president Putins dna-profil är av den ovanliga typen ”alfa-alfa-viril”, som endast några få promille av mänskligheten har.

Kotjytov och hans forskarkollegor bedömer att presidentens släkt under större delen av världshistorien har varit begåvad med en extremt kraftig potens, vilket förklarar de många historiska banden.

De ryska forskarna är redan i färd med att ansöka om att få tillgång till ytterligare 120 dna-prover från framstående personer som Mahatma Gandhi, Vilhelm Erövraren, Astrid Lindgren och Chuck Norris, för som professor Kotjytov säger: ”Vi är övertygade om att president Putin härstammar från i stort sett alla historiens giganter.”