Patton riskerade att bli utkastad ur armén om hans överordnade fick reda på det egentliga syftet med kommandoinsatsen.

Patton skrämde livet ur Hitler

George S. Patton var en av USA:s mest framgångsrika generaler under andra världskriget – och en av de mest färgstarka.

29 januari 2015 av Jannik Petersen

Patton vältra in över Europa

"En bra tysk är en död tysk" var en av general Pattons många färgstarka motton. Som chef för USA:s 3:E armé vann han mer terräng än någon annan av de allierades generaler under fälttåget in över Frankrike 1944. Den 58-årige strategen hade redan bevisat sitt värde under strider mot Rommels trupper i Nordafrika 1942 och erövringen av Sicilien 1943, men i Frankrike kom han till sin rätt på allvar.

Med sina djärva blixtattacker erövrade han 12 000 städer och byar från deras tyska ockupanter under loppet av 280 dagar. Han drog fram från Atlantkusten tvärs över Frankrike och södra Tyskland och stod framför Prags stadsportar i Tjeckien när Nazityskland kapitulerade.

Skoningslös med stridsvagnar

Pattons favoritvapen var stridsvagnar, som i hög fart och med stöd från jaktflygplan överraskade fienden med snabba framstötar. Medan andra generaler bekymrade försökte säkra sina sårbara flanker, var Patton orädd när han attackerade: "Flanker? Innan fienden hittar mina flanker har jag skurit halsen av horungen", sa en flinande Patton på en av de många muntra presskonferenser som han älskade att hålla, när ännu en stad hade erövrats.

"Han var den perfekte ledaren i strid. Det är ingen överdrift att säga att Patton skrämde livet ur fienden", underströk general Eisenhower, som var Pattons chef och överbefälhavare för de allierade styrkorna i Europa. Adolf Hitler hade också största respekt för Pattons förmågor och kallade honom "den galne cowboygeneralen".

Patton om sina färgstarka citat

Om sina många färgstarka och ibland vulgära citat sa Patton 1945 till en journalist: I krig måste en härförare närmast dagligen skicka ut sitt folk mot en säker död. Några av dem är hans nära vänner, och ALLA är de hans ansvar. Om han inte är hjärtlös får han lust att sätta sig ner och hulka som ett spädbarn, men det kan han inte. I stället spatserar han runt med hakan framskjuten och svär."

Härefter tillade Patton med ett leende: "Några av kommentarerna som jag kommer med beror också på att jag själv rycks med av min egen vältalighet."

3 saker du inte visste om Patton

  • Patton var nära att bli utslängd ur armén 1943, när han slog en inlagd soldat under ett besök på ett militärsjukhus. Patton kallade honom en ynkrygg som inte ville strida. Händelsen tystades ner och general Eisenhower krävde att Patton skulle vara med och invadera Frankrike.


  • Patton var med att bekämpa den mexikanska gerillaledaren Pancho Villas räd in över USA:s gränser 1915 och 1916. Under slaget vid Columbus dödade han personligen en annan av gerillans ledare, Julio Cardenas, varpå Patton band fast hans lik på sin bils motorhuv och körde segerrikt hem.


  • Under första världskriget var Patton den förste amerikanske officeren som någonsin stod i spetsen för en stridsvagnsenhet.


NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...