Nytt fynd: Mussolini skrev brev till framtiden

I Rom har forskare hittat ett brev från Mussolini som skulle berätta för kommande generationer om fascismens storhetstid.

Den 300 ton tunga obelisken som Mussolini gömde sitt brev under bär inskriptionen "MVSSOLINI DVX", vilket betyder "Ledaren Mussolini".

© Wikipedia

År 1932 reste Mussolini en 36 meter hög obelisk av marmor på idrottsarenan Foro Italico i Rom. Obelisken skulle symbolisera fascismens makt.

Men det är inte många som vet att Mussolini hade gömte en bit pergament i en metallåda under obelisken: Ett hemligt meddelande som skulle befästa Mussolini som frälsare för kommande generationer.

Fascistisk propaganda

Pergamentet innehåller 1 200 ord och beskriver bland annat Mussolini som ledare. Forskarna har hittat pergamentet genom källor från bibliotek och arkiv i Rom.

Han Lamers från Humboldtuniversitetet i Berlin och Katolska universitetet i Leuven som har varit med och gjort fyndet kallar texten för fascistisk propaganda.

"Efter första världskriget stod Italien inför ett sammanbrott. Enligt pergamentet var det Mussolini som räddade landet med hjälp av övermänsklig insikt och handlingskraftighet", sägerr han.

Mussolini som ny romersk kejsare

Mussolini såg sig själv som en ny romersk kejsare och var övertygad om att hans meddelande skulle läsas om obelisken, och därmed också fascismen, föll. Han skulle aldrig glömmas bort och enligt Han Lamers var det inte någon slump att han skrev på latin.

"Latin dominerade romarriket som fascisterna försökte återskapa. Det var också ett språk som ansågs vara odödligt och lämpade sig därför bra för ett meddelande till framtiden", säger han.

Alla detaljer om Mussolinis pergament offentliggjordes nyligen av Bloomsbury

Publishing.