Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Parfym tog livet av Napoleon

Brittisk kemist hävdar att experter i 200 år förbisett den uppenbara förklaringen till att Napoleon blev endast 51 år gammal.

Jacques-Louis David, Belvedere, Shutterstock

Den 5 maj var det 200 år sedan Napoleon Bonaparte avled i fångenskap på ön Saint Helena i södra Atlanten. Sedan dess har experter och konspirationsteoretiker spekulerat i vad som tog livet av honom.

Teorierna har kretsat kring bland annat giftmord och dunster från tapeter med arsenik. En del har till och med hävdat att Napoleon inte alls dog på Saint Helena, utan flydde till Amerika.

Alla dessa hypoteser anser kemiprofessorn Parvez Haris vid De Montfort-universitetet i Leicester sig nu kunna vederlägga.

”De som letat har verkligen missat det uppenbara, när det gäller Napoleons död”, säger professorn.

Redan under obduktionen 1821 fann Napoleons livläkare spår av magcancer. Livläkaren tillverkade denna dödsmask av den döde kejsaren.

© Rama/Public domain

Napoleons renlighet förbisågs

”Vad de har missat är de enorma mängder eau-de-cologne som Napoleon täckte sin kropp med. I minst tjugo år badade han dagligen i den, hällde parfymen över huvudet och – ibland – lapade bokstavligen den i sig”, förklarar Haris.

”Det är allmänt känt att Napoleon medförde parfym under sina fälttåg. Anteckningar visar att han förbrukade tre flaskor om dagen, medan det normala nu för tiden är att folk använder ungefär en halv flaska om året”, skriver Haris.

Napoleon utsattes därför för en överdos av essentiella oljor och andra hormonrubbande ämnen, som försvagade kejsarens immunförsvar och bidrog till att han utvecklade cancer, anser Haris.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj