Jacques-Louis David, Belvedere, Shutterstock

Parfym tog livet av Napoleon

Brittisk kemist hävdar att experter i 200 år förbisett den uppenbara förklaringen till att Napoleon blev endast 51 år gammal.

Den 5 maj var det 200 år sedan Napoleon Bonaparte avled i fångenskap på ön Saint Helena i södra Atlanten. Sedan dess har experter och konspirationsteoretiker spekulerat i vad som tog livet av honom.

Teorierna har kretsat kring bland annat giftmord och dunster från tapeter med arsenik. En del har till och med hävdat att Napoleon inte alls dog på Saint Helena, utan flydde till Amerika.

Alla dessa hypoteser anser kemiprofessorn Parvez Haris vid De Montfort-universitetet i Leicester sig nu kunna vederlägga.

”De som letat har verkligen missat det uppenbara, när det gäller Napoleons död”, säger professorn.

Redan under obduktionen 1821 fann Napoleons livläkare spår av magcancer. Livläkaren tillverkade denna dödsmask av den döde kejsaren.

© Rama/Public domain

Napoleons renlighet förbisågs

”Vad de har missat är de enorma mängder eau-de-cologne som Napoleon täckte sin kropp med. I minst tjugo år badade han dagligen i den, hällde parfymen över huvudet och – ibland – lapade bokstavligen den i sig”, förklarar Haris.

”Det är allmänt känt att Napoleon medförde parfym under sina fälttåg. Anteckningar visar att han förbrukade tre flaskor om dagen, medan det normala nu för tiden är att folk använder ungefär en halv flaska om året”, skriver Haris.

Napoleon utsattes därför för en överdos av essentiella oljor och andra hormonrubbande ämnen, som försvagade kejsarens immunförsvar och bidrog till att han utvecklade cancer, anser Haris.