Napoleons favoritgeneral hittad under ett dansgolv

En grupp forskare tror sig ha hittat de jordiska kvarlevorna av en berömd fransk general, som dödades under Napoleons fatala fälttåg i Ryssland.

Gudin

Forskarna har jämfört skadorna på skelettet med dem som general Gudin ådrog sig under sitt sista slag, då han bland annat förlorade sitt vänstra ben.

© Denis Maximov/Ritzau Scanpix

Ryssarna har i åratal bokstavligt talat dansat på en av Frankrikes berömda generalers grav.

En franskrysk forskargrupp tror att de med stor sannolikhet har hittat general Charles Étienne Gudins sista viloplats – under en dansbana i den ryska staden Smolensk.

Fick ena benet avslitet

I slaget vid Valutino år 1812 slet en kanonkula av Gudins ena ben. Han avled strax därefter, 44 år gammal.

”Så fort jag såg det enbenta skelettet visste jag att vi hade hittat vår man”, berättar den arkeologiska gruppens ledare Marina Nesterova för nyhetsbyrån AFP.

Preliminära undersökningar visar att skelettet tillhör en man mellan 40 och 45 år, och enligt forskarna stämmer skadorna på benen överens med dem som den franske generalen ådrog sig under sitt sista slag.

General Charles Étienne Gudin, som alltid stred i främsta ledet, sårades svårt vid flera tillfällen.

© The Picture Art Library/Imageselect

Stred hårt för Napoleon

Charles Étienne Gudin och Napoleon hade gått på samma militärskola, och år 1799 utnämndes Gudin till brigadgeneral. Under de följande åren utkämpade han slag efter slag för Napoleon och sårades flera gånger.

Det var Napoleons ödesdigra fälttåg i Ryssland år 1812 som blev slutet för Gudin. I augusti drabbade en del av den franska armén samman med den ryska arméns eftertrupp cirka två mil utanför Smolensk.

Gudin ledde det sista anfallet mot ryssarna när kanonkulan slet av hans ben. Tre dagar senare dog den unge generalen av en infektion. Det sägs att Napoleon grät när han fick besked om dödsfallet.

Gudins hjärta skickades till Frankrike, medan liket begravdes i Ryssland. DNA-analyser ska nu visa om skelettet under dansgolvet verkligen tillhör Gudin.