När hertigen av Wellington fick frågan vem han ansåg vara den störste härföraren genom tiderna, svarade han:
”I vår tid, i flydda tider, i alla tider – Napoleon.”
Uttalandet var förstås ett elegant sätt att berömma sig själv: hertigen var en av de få generaler som besegrade Napoleon på slagfältet. Men han är långt ifrån ensam om att lovprisa den franske generalen och kejsaren, vars taktik och ledarstil påverkar härförare än i dag.
Kämpade sig upp
Napoleon Bonaparte föddes under relativt enkla förhållanden i en lågadlig familj på Korsika, och redan i unga år blev han familjens överhuvud sedan fadern dött.
Napoleon skickades till fastlandet för militärutbildning och blev officer år 1785.
Under många år ägnade han sig åt att kämpa för ett självständigt Korsika, men samtidigt stödde han den franska revolutionen och fick sitt stora genombrott i karriären, när republikanerna skulle återerövra hamnstaden Toulon från engelska trupper.
Den 24-årige Napoleon tänkte ut en plan, som gick ut på att de franska trupperna skulle inta en kulle utanför staden och därifrån beskjuta stadens hamn med kanoner och tvinga bort de brittiska fartygen. Kort därefter utnämndes han till brigadgeneral.
Även politikerna i Paris lade märke till den begåvade härföraren, och när landet ett par år senare hotades av en österrikisk armé, fick Napoleon hand om försvaret. Han besegrade fienden och hyllades som hjälte i Paris år 1797.
Två år senare låg Napoleon bakom en statskupp och tog då makten i Frankrike. År 1804 lät han under en storslagen ceremoni utropa sig själv till kejsar Napoleon I.
Tiden på tronen dominerades av krig: österrikiska attacker följdes av preussiska och ryska angrepp – men alla fiender stoppades av Napoleon.