Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Med stöd från den brittiska regeringen gick en grupp franska rojalister år 1803 i land i västra Frankrike för att föra bort Napoleon. De misslyckades och greps.

Krig - Napoléon

Brittisk minister ville mörda Napoleon

Den brittiska regeringen stöttade franska rojalisters försök att föra bort Napoleon, som resulterade i ett mordförsök.

England ville undgå Napoleon-invasion

Hösten 1803 ville den brittiska regeringen röja Napoleon Bonaparte ur vägen för att hindra honom från att invadera Storbritannien. Det avslöjade nyligen historikern Andrew Roberts som har hittat brev skickade till och från den brittiske ministern lord Castle­reagh. Ministern lovar att stötta franska rojalisters försök att föra bort Napoleon.

"Hittills har ingen lyckats binda den brittiska regeringen till lönnmördarna trots att den brittiska flottan till och med seglade konspiratörerna från Dover till en strand nära Dieppe", konstaterar Roberts i en intervju i tidningen The Guardian.

Mordförsök i stället för kidnappning

Samtidigt slår han fast att rojalisterna, som greps efter ett misslyckat bombattentat mot Napoleon, aldrig hade några planer på att bara kidnappa den franske leda­ren:

"Genom att kasta in en bomb i hans karet kunde de ju inte föra bort Napoleon. Det var snarare ett regelrätt mordförsök."

Läs också:

Napoléon

Legotrupper gjorde Napoleon oövervinnelig

15 minuter
Napoléon

Hur kom Napoleon till makten?

2 minuter
Napoléon

Napoleons fiasko i Egypten

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj