Med stöd från den brittiska regeringen gick en grupp franska rojalister år 1803 i land i västra Frankrike för att föra bort Napoleon. De misslyckades och greps.

Krig - Napoléon

Brittisk minister ville mörda Napoleon

Den brittiska regeringen stöttade franska rojalisters försök att föra bort Napoleon, som resulterade i ett mordförsök.

England ville undgå Napoleon-invasion

Hösten 1803 ville den brittiska regeringen röja Napoleon Bonaparte ur vägen för att hindra honom från att invadera Storbritannien. Det avslöjade nyligen historikern Andrew Roberts som har hittat brev skickade till och från den brittiske ministern lord Castle­reagh. Ministern lovar att stötta franska rojalisters försök att föra bort Napoleon.

"Hittills har ingen lyckats binda den brittiska regeringen till lönnmördarna trots att den brittiska flottan till och med seglade konspiratörerna från Dover till en strand nära Dieppe", konstaterar Roberts i en intervju i tidningen The Guardian.

Mordförsök i stället för kidnappning

Samtidigt slår han fast att rojalisterna, som greps efter ett misslyckat bombattentat mot Napoleon, aldrig hade några planer på att bara kidnappa den franske leda­ren:

"Genom att kasta in en bomb i hans karet kunde de ju inte föra bort Napoleon. Det var snarare ett regelrätt mordförsök."

Läs också:

Napoléon

Hur kom Napoleon till makten?

2 minuter
Napoléon

Napoleon: Den franske härföraren var ett taktiskt geni

5 minuter
Napoléon

Napoleons fiasko i Egypten

13 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!