Everett Collection/Shutterstock

Aktivister förklarar krig mot Napoleon

Medan Frankrike gör sig redo att fira 200-årsminnet av Napoleons död, har aktivister gått på offensiven. Frankrike ska inte hylla ”en ikon för vit överhöghet”, hävdar de. Vad anser du? Rösta sist i artikeln.

Ett antal planerade markeringar av 200-årsjubileet för Napoleon Bonapartes död den 5 maj har fått stark kritik och riskerar att möta sitt eget Waterloo. Aktivister anser nämligen att det vore ”ett brott” att hedra den tidigare kejsaren, som de kallar ”rasist, sexist, despot och massmördare”.

Ilskan beror framför allt på att Napoleon 1802 återinförde slaveriet trots att det avskaffats under revolutionen åtta år tidigare. Därför har en grupp anställda på Grande Halle de la Villette, där en stor utställning om Napoleon planerats, hotat med att strejka, medan de franska myndigheterna har skärpt säkerheten av rädsla för vandalism.

Men var Napoleon egentligen en skurk eller en hjälte? Döm själv.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleons stora bedrifter

Men. Napoleon var inte bara en stor fältherre och samhällsreformator. Hans krig krävde flera miljoner människoliv, han upprättade en totalitär polisstat – och han återinförde slaveriet:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleons dåliga sidor