Gustav Vasa – revoltören som byggde en nation
Få svenskar har blivit lika mytomspunna som Gustav Eriksson. Han har gått till historien som frihetskämpe, riksbyggare och landsfader. De flesta känner honom under ett namn som hans samtid aldrig använde – Gustav Vasa.

På Fortuné Dufaus målning syns Gustav Vasa bli vald till Dalarnas hövitsman i januari 1521.
Vi vet inte med säkerhet när Gustav Eriksson, för det var så han hette, föddes. Men sannolikt såg han dagens ljus på gården Rydboholm, nordöst om Stockholm, i maj 1496. Hans föräldrar var väpnaren Erik Johansson och hans hustru Cecilia Månsdotter.
Båda tillhörde frälsesläkter som sedan början av 1400-talet räknats till den svenska högadeln. Fadern kom under tidigt 1500-tal att bli riksråd och moderns bror var ingen mindre än den svenske riksföreståndaren Sten Sture den äldre.
Ett knippe ris
Namnet Vasa, som alltså varken Gustav själv eller hans samtid använde, är en beskrivning av ett sköldemärke som ättens medlemmar förde i sitt vapen från och med 1400-talet. Det är dock inte givet att detta tidiga märke verkligen var en vase (sädeskärve). Tolkningar har framlagts som säger att symbolen föreställer en hjälmvippa eller ett byggnadsjärn.
Omkring 1540 började emellertid Gustav Eriksson föra en symbol i sitt vapen som han själv tolkade som en så kallad stormvase, det vill säga ett knippe ris som användes som skydd vid stormningar i strid. Med tiden kom vasen alltmer att utformas som en sädeskärve.
Mycket lite är känt om Gustav Erikssons ungdomsår. De berättelser om uppväxt och skolgång som finns bevarade kan till största delen avfärdas som myter som syftade till att skapa en lämplig bakgrund till den blivande kungen. Det förefaller dock sannolikt att han fått grundläggande kunskaper vid en trivialskola, troligen i Uppsala, där han fått lära sig skriftlig och muntlig framställning.
Längre fram i sitt liv beklagade han sig över att han inte skaffat sig en bättre utbildning. Detta, tillsammans med det faktum att sonen Erik vid upprepade tillfällen raljerade över faderns bristande latinkunskaper, talar emot de uppgifter som säger att den blivande kungen ska ha varit student vid Uppsala universitet.
Några år vid hovet
Som tonåring tillbringade Gustav några år vid Sten Sture den yngres hov där han skaffade sig viktiga politiska erfarenheter. Hans lärare och mentor blev Hemming Gadh, en man som tillbringat mycket tid vid den påvliga kurian i Rom och där lärt sig det mesta om politiskt maktspel och ränksmideri. Vistelsen vid hovet kom att bli en viktig skola för den unge adelsmannen.
År 1517 blossade åter striderna upp mellan unionskungen Kristian II i Köpenhamn och den svenske riksföreståndaren i Stockholm. Efter den svenska segern i slaget vid Brännkyrka inleddes förhandlingar mellan de stridande.