Generalen som fick skulden för dödsmarschen
General Homma hade redan fått sparken från armén när dödsmarschen från Bataan ägde rum – ändå dömdes han till döden för den. Bakom det låg Douglas MacArthur.

Diktargeneralen Masaharu Homma.
När militärpoliserna fäste Masaharu Homma vid en påle en kvalmig filippinsk aprilnatt kunde han se tillbaka på en framgångsrik militär bana som krönts med att han i triumf red in i en erövrad huvudstad, men som klippts kort när han fick bära hundhuvudet för andras inkompetens. Och nu skulle han skjutas för krigsbrott han inte hade begått eller ens känt till.
Homma var den främste av alla excentriker som nådde generals rang i den japanska armén under 1900-talets första hälft: en reslig aristokrat, hängiven anglofil, aspirerande författare. Han var charmig, känslig, human och något av en romantisk svärmare; hans äktenskap – det första en katastrof, det andra lyckligt – var med kvinnor som hans konservativa kollegor rynkade på näsan åt.
Västinfluerad general
Homma har kallats för den mest västinfluerade av alla japanska generaler. Så var han också motståndare till kriget mot USA och Storbritannien samt en besvärlig och ifrågasättande underordnad. Allt detta kunde den japanska armén förlåta honom för, av den enkla anledningen att han var briljant. Ingen uppgift var för stor för honom; kurser och befattningar klarades med glans.
Genom åren hann han delta i första världskrigets skyttegravskrig på västfronten, träffa Adolf Hitler, bo flera år i Indien och leda en division i det andra kinesisk-japanska kriget. När han utsågs till generallöjtnant 1938 var hans bana mot ännu högre höjder utstakad. Men Filippinerna kom att kosta honom allt.
Homma erövrade Manilla
Inför kriget i Stilla havet utsågs Homma till chef för 14. armén. Uppdrag: invadera Filippinerna och erövra Manilla med dess viktiga hamn på femtio dagar. Hommas soldater sopade undan sina amerikanska och filippinska motståndare i en väl genomförd kampanj. Efter två veckor kunde han rida in i Manilla iförd sin paraduniform.
Men det fanns smolk i bägaren. General Douglas MacArthur hade nämligen låtit sin armé retirera till Bataanhalvön, där den blockerade Manillas hamn och gjorde Hommas seger meningslös.
Homma hade förutsett en sådan händelseutveckling och frågat kejserliga högkvarteret i Tokyo rakt ut om det var erövra Manilla eller krossa MacArthurs armé som var hans mål. Det första, fick han veta.