Custer var "en lögnaktig och samvetslös man, avskydd av samtliga andra officerare", sade general Stanley som var hans överordnade befäl.

General Custer utnämnde fyllbult till befäl

Efter det amerikanska inbördeskriget fick General George Armstrong Custer, ett rykte om sig att vara en framstående militär ledare. Men han gjorde massor av misstag under sin 19-åriga karriär.

År 1868 gav sig General Custer av på ett uppdrag till Oklahoma. Målet var att attackera stammarna Cheyenne, Kiowa och Comache i deras vinterläger. Indianernas hästar skulle skjutas och alla deras förråd brännas. Först gällde det dock för Custer att hitta indianerna – i en vildmark lika stor som England.

Spanare angriper sina egna

Custer utnämnde California Joe Milner till chef för spanarna eftersom han uppskattade hans humör och var säker på att den färgstarke Milner snabbt skulle kunna spåra upp indianerna.

Men kort efter att uppdraget inletts löpte Milner amok i samband med en nattlig marsch. Befälet för spanarna hade druckit sig så berusad att han förväxlade Custers soldater med indianerna och sprang vrålande fram emot dem. Soldaterna hann dock övermanna den berusade spanaren innan någon eldstrid bröt ut, men Milner var fortfarande så övertygad om att han befann sig mitt i ett angrepp på indianerna att Custer till sist måste binda fast honom vid en åsna.

Efter denna incident tvingades Custer utse en ny chef för spanarna.

Löjeväckande misstag var dock inte det enda som gav Custer ett skamfilat rykte. Brutalitet gentemot sina soldater och en hänsynslös gambling med deras liv kastade mörka skuggor över hjältens karriär.

Läs mer om general Custer och hans brister här - ladda ner artikeln från Världens Historia nr 18/2014

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...