Elitsoldaten Kim Shin-jo togs tillfånga och valde senare att samarbeta med polisen i Sydkorea.

Från mördarsoldat i Nordkorea till präst i Sydkorea

År 1968 skickades 31 elitsoldater från Nordkorea till Sydkorea för att lönnmörda president Park Chung-hee. Uppdraget misslyckades och löjtnant Kim Shin-jo togs till fånga. När han två år senare blev medborgare i Sydkorea, avrättades hans familj.

15 december 2014

Undgår straff för morduppdrag

I januari 1968 flyr den nordkoreanske elitsoldaten Kim Shin-jo upp i bergen utanför Seoul. Hans mördar-uppdrag har gått fel och tusentals amerikanska och sydkoreanska soldater jagar honom. Den 27-årige löjtnanten tillfångatas och förhörs. Han avslöjar att han kom för att mörda presidenten, Park Chung-hee. Kim Shin-jo väljer att samarbeta med militären och slipper straff.

Familjen i Nordkorea avrättas

Två år senare får Kim Shin-jo sydkoreanskt medborgarskap. Han är förvånad och tacksam över det goda mottagandet han fått i landet. Hemma i Nordkorea avrättas hans familj offentligt på grund av hans brott. Sjuk av sorg är han nära att begå självmord men tyr sig i stället till kristendomen. År 1997 blir han präst i en protestantisk kyrka i Sydkorea.

Se avhopparen från Nordkorea berätta sin otroliga historia


Läs mer om uppdraget:

Klicka på hämta och läs hela historien om det nordkoreanska morduppdraget ur Världens Historia nr 1/2015.


NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...