År 1940 – fem år före bröllopet – gav Hitler tillstånd till en enda bild av den hemliga lyckan på Berghof.

Eva Braun: Kalla mig bara fru Hitler

Som 19-åring blev Eva Braun Hitlers hemliga älskarinna. Hon brydde sig inte om att han var en av historiens värsta despoter, bara de gifte sig. Hon fick vänta i 14 år.

20 april 2018 av Angela Brink

Eva Braun gifter sig med Hitler

Joseph Goebbels order var tydlig: Den nazistiske tjänstemannen Walter Wagner skulle omedelbart lämna det kompani som för närvarande deltog i försvaret av Berlin och bege sig till Führerns bunker under rikskansliet. När Walter Wagner kom dit på kvällen den 28 april 1945 stod brudparet redan beredda och Wagner inledde den korta ceremonin:

”I närvaro av de nämnda vittnena (propagandaminister Joseph Goebbels och partikansliets chef Martin Bormann, reds.anm.) frågar jag er, min Führer Adolf Hitler, om ni är villig att ingå äktenskap med fröken Eva Braun? I så fall ber jag er att svara ja.”

Hitler sa ja och den nervöse Wagner vände sig till Eva Braun som sade ”Ja!” utan att tveka det minsta. ”Sedan nu både brud och brudgum har förklarat sig villiga att ingå äktenskap förklarar jag äktenskapet giltigt enligt lagen”, avslutade Walter Wagner.Och därmed var Hitler gift med sin hemliga älskarinna sedan 14 år. Han var 56 år gammal, hon 33. De hade varit ett par sedan hon knappt var mer än en skolflicka.

Brudparet bar vardagskläder. I stället för vit klänning hade Eva Braun tagit på sig sin svarta klänning med de applicerade rosorna på – den klänning Hitler tyckte bäst om. På fötterna hade hon svarta italienska mockaskor. I stället för ris regnade ryssarnas granater över staden så att puts och damm rasade över de nygifta. Och luften var tung av dieselångor från den generator som försåg Führerns bunker med ström.

 

Eva Braun, 20 år
Eva Braun, 20 år

Hon drömde om en karriär som hyllad skåde­spelerska men hennes liv kom att utspela sig i det fördolda.

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz

Eva Braun träffade Hitler på jobbet

Eva Paula Braun – eller Eva Hitler som hon hann heta i ett och ett halvt dygn – mötte sin ”Adi” när hon som 17-åring arbetade hos fotograf Heinrich Hoffmann på Schellingstrassei München.

Hoffmann var Adolf Hitlers personlige fotograf, men trots att Eva Braun hade sålt hundratals vykort med nazistledarens porträtt till ateljéns kunder kände hon inte igen honom när han steg in i butiken en oktoberkväll 1929.

”Jag hade gått upp på en stege för att hämta några mappar som låg på översta hyllan i skåpet. I samma ögonblick kom chefen in, ledsagad av en inte alldeles ung man med en underlig mustasch, en ljus regnrock i brittisk stil och en mjuk filthatt i handen. Jag försökte niga mot dem och märkte att mannen betraktade mina ben. Samma dag hade jag lagt upp min kjol och jag kände mig en smula förlägen för jag var inte säker på att sömmen var alldeles rak”, anförtrodde hon sin storasyster Ilse.

Hitler kunde uppenbarligen inte glömma de långa ben han hade sett på stegen. Under de följande månaderna besökte han butiken flera gånger för att småprata med Eva och ge henne små presenter, observerade Hoffmann: ”Hitler kände alla mina anställda och det var bland dem som han för första gången stiftade bekantskap med Eva Braun, som han emellanåt småpratade med på ett normalt, ganska enkelt sätt. Ibland kom han ut ur sitt skal och gav henne sådana små komplimanger som han var så glad för att ge kvinnor. Eva berättade för alla sina väninnor att Hitler var hett förälskad i henne och att hon skulle gifta sig med honom.”

Men det skulle dröja längre än den svärmiska Eva hade kunnat föreställa sig. När Hitler mötte Eva Braun 1929 levde han i ett komplicerat förhållande med sin systerdotter Angela, kallad Geli. Hon var dotter till hans halvsyster, som också hette Angela, och de båda bodde tillsammans i Hitlers flotta våning i München.

Men någonting gick snett dem emellan. Den 18 september 1931 hittades Geli död, skjuten med Hitlers pistol, en Walther 6.35. Saken tystades ned för att inte skada Hitlers politiska framtid och dödsfallet har aldrig blivit ordentligt utrett. Historikerna tror att den 23-åriga kvinnan begick självmord eftersom hon var förälskad i Hitlers chaufför Emil Maurice – en romans som Hitler förbjöd.

Men detta visste den 19-åriga Eva ingenting om. Hon fortsatte att svärma för sin Adi, drömde om att slå igenom som skådespelerska och med Hitlers hjälp komma bort från sin stränge, katolske far som såg det som sin livsuppgift att försvara sina tre döttrars dygd fram till äktenskapet.

© Bundesarchiv via Wikimedia Commons

Eva Braun försökte begå självmord

Inte förrän i början av 1932 blev Eva Braun till sist Hitlers älskarinna men hennes nya status lindrade inte kvalen. Hennes älskare hade fullt upp med att erövra makten i landet och befann sig mest i Berlin. För att få något enda livstecken från honom övernattade Eva ofta på en bänk i Hoffmanns ateljé. Där fanns en telefon som de kunde tala ostört i. Trots det lät han henne vänta i veckor på att han skulle ringa. Osäkerheten kring Hitlers känslor kombinerat med den moraliska pressen från den auktoritäre fadern drev Eva till två självmordsförsök.

”Jag har skickat honom (Hitler, reds.anm.) det avgörande brevet. Frågan är om han betraktar det som betydelsefullt. Nu får vi se. Om jag inte får något svar före kvällen tänker jag ta 25 tabletter och lugnt somna in till en annan värld. Den här gången borde det vara dödssäkert”, skrev Eva i sin dagbok den 28 maj 1935. De flesta av Evas dagböcker försvann efter kriget; bara 22 sidor från våren 1935 finns bevarade.

Efter detta, Eva Brauns andra självmordsförsök, bestämde sig Hitler uppenbarligen för att hjälpa sin älskarinna ur faderns klor och gav henne ett litet hus på Wasserburgerstrasse i Münchenförorten Bogenhausen.

Eva övertalade sin lillasyster Gretl att flytta in som sällskapsdam så att Hitler med största diskretion kunde titta in. Oftast lät han sin chaufför köra till huset varefter han stegade uppför trädgårdsgången medan Gretl slank ut så att han och Eva fick vara ensamma.

Inavel i Hitlers familj

Hitler fyllde huset med tavlor och presenter men han vägrade fortfarande att uppfylla Evas hetaste önskan: bröllop.

Den vanligaste ursäkten var att han ”var gift med Tyskland” och arbetade så mycket att han inte skulle kunna leva upp till en hustrus förväntningar. Samtidigt lappade miljontals tyska kvinnohjärtan för honom och deras dröm om att han skulle gifta sig med någon av dem ville han inte krossa.

Kanske fanns det även en mer tragisk orsak till Hitlers motvilja att bilda familj. Han var troligen rädd att hans barn skulle födas med svåra handikapp.

Enligt ryktena hade Hitlers farfar varit en ökänd kvinnotjusare i byn Spital i Österrike – samma trakt som Hitlers mor Klara Pölzl kom från. Därmed var risken stor att Hitlers föräldrar hade nästan identiska gener – och att han var resultatet av inavel.

Den rasmedvetne Hitler var mycket klar över riskerna med att nära släktingar kunde få ”defekta” barn. Hans syster Paula var mentalt handikappad och hans moster Johanna puckelryggig.

Eva Braun offer för nazi-intriger

Priset för att blir Hitlers utvalda var att Eva Braun måste acceptera ett liv i det fördolda. Endast Hitlers innersta krets kände till deras förhållande. Å andra sidan tycks han ha varit trogen. Även om mängder av attraktiva kvinnor försökte förföra honom smet han alltid därifrån och hem till Eva Braun.

En av de få platser där de två kunde vara ostörda tillsammans var i Hitlers sommarresidens Berghof på berget Obersalzberg i Alperna. Hit kom Hitler för att koppla av men för Eva var det ett mycket påfrestande liv. Visst anordnades det fester här, ofta på Evas initiativ, men intrigerna grasserade. Alla som bodde här ingick nämligen i den tyska ledningen: höga nazister med fruar, barn och adjutanter som alla tävlade om Hitlers gunst.

I Berghof tilldelades Eva tre rum som via ett badrum låg i anslutning till Hitlers. Hennes svit var feminint inredd med vita väggar och turkosa gardiner. På borden låg fullt av film- och modetidningar, några gosedjur låg i soffan och på väggarna hängde porträtt av Adi.

Mode blev snart hennes stora intresse. Hon köpte massor med nya kläder och kunde byta klänning sju gånger om dagen­ för att posera för gästerna.

På rummet hade hon ett ”klänningsarkiv” med skisser och uppgifter om priser, skräddare och vilka skor som passade bäst till. Kläderna var inte bara en flykt från tristessen på Berghof; de gjorde även att hon skilde sig från de andra kvinnorna på Obersalzberg som oftast bar enkla kläder.

I den nazistiska ideologin var det viktigt med äktenskap och att föra de ariska generna vidare. Därför betraktade kvinnorna den ogifta Eva Braun som socialt underlägsen och ovärdig en man som Hitler. De kallade henne ”blöde Kuh” (dumma kossa) och bjöd aldrig hem henne­ till sig.

En sund kropp
En sund kropp

Tillsammans med sina väninnor badade Eva Braun ofta i Königsee som låg i närheten. Utflykterna dokumenterades på film. 

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz

Eva Braun hade ett hemligt vapen

Hitler själv ansåg att en kvinna skulle vara ”trevlig, kärleksfull och naiv”. Eva var allt detta – men inte så dum och naiv som hon lät Hitler tro. Trots att hon bara var drygt 20 år klarade hon av att styra det stora hushållet på Berghof.

När Evas skolfröken, fräulein Heidenaber, efter kriget ombads beskriva sin forna elev bekräftade hon att Eva var ”intelligent och snabbt greppade de viktiga aspekterna inom ett ämne”. Lärarinnan påpekade emellertid även en brist i Evas karaktär: Hon ägnade sig bara åt det som intresserade henne – att stå i centrum.

Hon var aldrig medlem i nazistpartiet och i sin dagbok kommenterade hon bara politiken om den stal Hitlers tid. ”Han har rest till Berlin igen. (...) Det är tydligt att han inte är intresserad av mig när han är så upptagen med politiken”, skrev hon i dagboken den 16 mars 1935. Just denna dag införde Hitler värnplikt i Tyskland och började återuppbygga armén. Krigsförberedelserna var i full gång.

Troligen var just kombinationen av glatt humör, politiskt ointresse och målinriktad beslutsamhet förklaringen till Evas stora framgångar hos Hitler. Hos henne fick han det han inte fick någon annanstans: skoj och dagdrömmerier.

När Hitlers hushållerska i München, frau Winther, frågade honom hur han stod ut med Evas ständiga pladdrande, svarade han: ”Eva håller mina tankar borta från saker jag inte vill tänka på. Hon ger mig vila.”

Eva Braun anförtrodde sig till sin dagbok

Historiker och psykologer diskuterar än i dag vad Eva såg hos Hitler. Det är svårt att förstå hur den unga, livsglada kvinnan stod ut med honom; när han fick officiella gäster på Berghof förvisade han henne till hennes rum och han ringde nästan aldrig när han var i Berlin.

Men Eva fann sig i allt – hon önskade sig inget annat i livet än Hitlers kärlek: ”Jag är så fullständigt lycklig över att han älskar mig så mycket och jag ber att det alltid kommer att vara så. Det kommer inte att vara mitt fel om han någon gång slutar älska mig”, skrev hon i sin dagbok.

Det var också i dagboken som hon rasade över förnedringen och önskade att hon aldrig hade mött honom: ”Han behöver mig bara i särskilda syften. När han säger att han älskar mig menar han bara i just det ögonblicket.” Men så snart Hitler var hos henne blev hon lycklig igen: ”I går kom han oväntat hit och vi hade en glad afton.”

Eva Brauns ordval bekräftar att deras förhållande även var sexuellt. Och hon kunde dementera alla spekulationer kring Hitlers impotens eller avsaknad av lust till kvinnor, åtminstone fram till 1943 då Eva Braun gråtande sökte upp rustningsminister Albert Speer: ”Führern har precis bett mig finna en annan för han kan inte längre tillfredsställa mig”, hulkade hon och bad sedan Hitlers livläkare Theo Morell om potensmedel.

Vid den tiden hade Hitler äntligen bestämt sig för Eva. Deras förhållande fick fasta ramar och han ringde till henne varje kväll. Det hände också att han sade något kärleksfullt ibland. Eva tvekade därför inte: hon skulle vara hos honom under de sista avgörande dagarna i bunkern. Hon lät måla sin Mercedes med militärgrön kamouflagefärg innan hon lämnade München och körde 60 mil genom det krigshärjade landet till Berlin.

I Führerns bunker försökte Hitler flera gånger övertala henne att fly men Eva tog hans händer i sina och sa: ”Sluta nu. Du vet att jag stannar hos dig. Jag låter dig inte skicka iväg mig.”

Eva Braun följde Hitler i döden

Efter bröllopet natten till den 28 april inviterade Hitler de anställda i bunkern – sekreterare, adjutanter och kocken – på en drink i sitt vardagsrum. Samtaletkretsade kring den gamla goda tiden. Det rådde djup förtvivlan i bunkern, bara Eva var glad. Hennes husa gratulerade till giftermålet och äntligen kunde Eva säga det hon längtat efter i 14 år:

”Kalla mig bara fru Hitler”, kvittrade hon, samtidigt som Röda armén höll på att inta riksdagshuset bara några hundra meter därifrån.

En och en halv dag senare, den 30 april, kallade Hitler till sig alla i bunkern och skakade hand med dem innan han och Eva försvann in i hans rum.

Vid 15.30-tiden tog de nygifta var sin giftampull och mötte döden tillsammans. Hitler sköt sig också för att vara helt säker. Deras lik bars sedan upp till Rikskansliets gård där de dränktes in i bensin och brändes.

LÄS MER: Få hela historien om Adolf Hitler i vårt stora porträtt – eller prenumerera på vår tidskrift. Just nu får du ett par snygga hörlurar med Bluetooth på köpet.

Läs mer

Angela Lambert: Kvinden der elskede Hitler, Jyllands-Postens Forlag, 2006. Anna M. Sigmund: Die Frauen der Nazis, Heyne, 2000. Joachim C. Fest: Hitler, Samleren, 1974. 

Kanske är du intresserad av...