Douglas MacArthur: Militärt geni led sitt största nederlag
På hösten 1950 är Douglas MacArthur en levande legend. Under andra världskriget krossade han Japans armé och nu är han redo att störta det kommunistiska Nordkorea. Det finns bara två hinder: 300 000 kineser och hans sviktande omdöme.

MacArthur lovade seger före jul men levererade ett tungt nederlag. Han gav alla andra skulden.
Soldaterna i 8:e kavalleriregementet har hört ryktena. En sydkoreansk division lär ha blivit överrumplad och massakrerad av kineser, berättar amerikanska soldater för varandra. Det var för knappt en vecka sedan, säger några.
Kalendern visar den 1 november 1950 och amerikaner, sydkoreaner och soldater från flera andra länder rycker fram så snabbt de kan i Nordkoreas snöklädda bergslandskap.
General Douglas MacArthur, chef för den väldiga FN-styrkan, har beordrat full fart norrut ända till Yalufloden som utgör gränsen mot Kina.
Målet är att kasta ut kommunisterna och återförena Korea till ett enda land. MacArthur har lovat seger före jul, och det verkar vara ett realistiskt mål; den besegrade nordkoreanska armén bjuder inte längre nämnvärt motstånd. Nu är kölden och snön den värsta fienden.
Trots frosten är soldaterna i 8:e kavalleriet därför optimistiska när de slår sig ned för att vila utanför byn Unsan.
Plötsligt bryts tystnaden av spröda toner från bergssidorna. Några tycker att det låter som en säckpipa. Men det är signalhorn amerikanerna hör. De blåser till anfall. I nästa sekund dyker en massa figurer upp ur mörkret.
Kinesernas angrepp kommer från tre håll samtidigt och de tar sig igenom de amerikanska ställningarna utan problem. Längre bak försöker några soldater upprätta en ny linje, men även de övermannas av de framstormande kinesiska soldaterna.
Nu finns det bara ett alternativ: att fly. En amerikansk officer ställer upp en konvoj om tio lastbilar och beordrar reträtt. Men det är precis vad kineserna räknat med.
Längre fram längs vägen ligger de i bakhåll. Kulspruteelden piskar genom lastbilarna och bara ett fåtal amerikaner överlever massakern.
När solen går upp finns inte 8:e kavalleriet längre. De amerikanska soldaterna är döda, tillfångatagna eller på flykt i smågrupper – till fots och utan vapen. Men efter anfallet drar sig kineserna nu tillbaka till de otillgängliga bergen.
Kanske var överfallet vid Unsan en varning till general MacArthur om att han skulle avbryta sin framryckning. Men så tolkar han inte alls situationen.
Koreakriget är så gott som vunnet, konstaterar MacArthur 250 mil därifrån – i Tokyo där han har sitt högkvarter. Ett fåtal kineser har lagt sig i konflikten men de gör varken till eller från.
Offensiven ska fortsätta. Soldaterna i Korea kommer emellertid att få betala ett högt pris för hans högmod.