Alexander den store dog av nervsjukdom

Läkare anser sig ha förklarat Alexander den stores mystiska död med en ny teori. Härföraren blev gradvis förlamad och låg till slut skendöd i sex dagar.

Alexander den store blev sängliggande efter att han fått väldigt ont i magen under en stor fest. Hans tillstånd förvärrades gradvis, och efter cirka fjorton dagar avled han.

År 323 före Kristus gick den makedoniske kungen och fältherren Alexander den store bort vid endast 32 års ålder – och ända sedan dess har hans död omgärdats av mystik.

Nu anser sig den nyzeeländska läkaren Katherine Hall ha löst gåtan: Alexander dog inte av vare sig tyfus, alkohol eller gift utan av den autoimmuna sjukdomen Guillain-Barrés syndrom (GBS).

Syndromet får immunförsvaret att angripa nervceller, vilket leder till gradvis förlamning, som i sällsynta fall drabbar hela kroppen.

Dödförklarad i förtid

Katherine Hall presenterar sin hypotes i det senaste numret av The Ancient History Bulletin, och hon pekar på att den stämmer med allt som historikerna vet från antika källor. Samtidigt förklarar den varför Alexanders lik inte ska ha ruttnat under de första sex dagarna:

”De gamla grekerna ansåg att det bevisade att Alexander var en gud. Min artikel är den första som ger ett svar baserat på vetenskap”, skriver Katherine Hall.

Total förlamning till följd av GBS drabbar även andningen, och det kan ha lurat antikens läkare, som använde andedräkten och inte pulsen som livstecken.

GBS kan ha gjort Alexanders andning så svag att läkarna dödförklarade honom sex dagar innan han i själva verket avled.

Var klar i huvudet

Hypotesen överensstämmer även med att Alexander, enligt källorna, inte var mentalt försvagad på sin dödsbädd. Enligt Katherine Hall har denna aspekt inte uppmärksammats tillräckligt, eftersom den inte stämt med tidigare teorier.

GBS kan orsakas av bland annat bakterien Helicobacter Pylori, som förekom under antiken.

Alexander den stores död fascinerade redan under antiken och skildrades bland annat på denna byst från 200-talet före Kristus.

© Urek Meniashvili