När ammunitionen tar slut för legionärerna, leder löjtnant Maudet sina sista fyra män i en självmordsattack med bajonetter. Officern stupar i ett regn av kulor.

65 man slogs till slutet och gav upphov till Främlingslegionens rykte

I striden om en enslig mexikansk hacienda bevisar Frankrikes föraktade legosoldater att de hör till världens bästa soldater.

Den 30 april varje år minns alla främlingslegionärer de stupade kamrater som vägrade ge sig i Mexiko 1863. På Camerone-dagen hyllas de 65 männen med parader och ritualer, för deras offer gav legionen dess status som elitförband.

Ett förlorat slag

Slaget var på förhand förlorat, eftersom en liten styrka främlingslegionärer omringades vid den lilla mexikanska byn Camerone. Legosoldaterna ställdes mot 2000 mexikaner, men avslog alla krav på kapitulation. I nio timmar höll de stånd på en övergiven hacienda och tvingade motståndarna att betala ett högt pris för den slutliga segern.

Legionärerna bevisade att deras mod och pliktkänsla inte överträffades av något arméförband i världen. Deras strid förändrade för alltid Främlingslegionen. Tidigare hade förbandet föraktats som den franska arméns avskum, men nu vann det långt utanför Frankrikes gränser erkännande som ett elitförband. Därför högtidlighålls Camerone-dagen varje år av alla främlingslegionärer, oavsett om de befinner sig på fransk mark eller på uppdrag i ett fjärran land.

Läs mer om Främlingslegionen

Läs hela historien om Främlingslegionen. Ladda ned artikeln i PDF-format med hjälp av knappen härnedan. Det krävs bara att du har en profil på hemsidan. När du klickar, får du möjlighet att skapa den – det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...