USAF
Domedagsplan

Vad är ett domedagsplan?

Dygnet runt, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Ett så kallat domedagsflygplan står alltid redo att lyfta med USA:s president, om det otänkbara skulle ske.

Domedagsplan är en typ av flygplan som både amerikanerna och ryssarna utvecklade på 1970-talet för att förbereda sig på ett förödande kärnvapenkrig under kalla kriget.

Flygplanen ska fungera som ett slags flygande bunker, där nationens ledare och ministrar ska kunna föras i säkerhet, om landet attackeras med kärnvapen. Uppe i luften ska landets statsöverhuvud kunna omge sig med sina rådgivare och besluta om nästa drag i kriget.

För att flygplanen ska vara så säkra som möjligt är de utrustade med ett antal defensiva funktioner. De är till exempel konstruerade för att kunna stå emot den elektromagnetiska puls som en kärnvapendetonation utlöser, och som vanligtvis slår ut all elektronik. Dessutom har de analoga instrument, som inte är sårbara för cyberangrepp.

Domedagsplan

Domedagsplanet Boeing E-4B har plats för 112 personer, om ett kärnvapenkrig bryter ut.

© USAF

Står alltid redo

Antalet ryska domedagsplan är osäkert, men USA har för närvarande fyra stycken. Att de existerar är ingen hemlighet i sig, men de nämns sällan av myndigheterna – och deras placering och flygningar omgärdas av mycket hemlighetsmakeri.

Trots det är det känt att minst ett av USA:s domedagsplan står i alarmberedskap dygnet runt – redo att lyfta med presidenten och hans följe, om USA utsätts för en omfattande attack. Planen lyfte den 11 september 2001, när New York och Washington utsattes för terrordåd.

Senast iakttogs ett amerikanskt domedagsplan, en Boeing 747 E-4B, över Engelska kanalen i slutet av mars 2022. Att planet var uppe i luften kan ha varit ett svar på att Ryssland har hotat att använda kärnvapen, om västvärlden lägger sig i den ryska invasionen av Ukraina.