Gränsövergångarna mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland var hårt bevakade under åren 1948–89.

Utstuderad bluff: Säkerhetstjänsten lurade flyktingar

Tjeckiska myndigheter försöker nu hitta personerna bakom en operation, i vilken flyktingar lurades att ange sina bästa vänner under kalla kriget.

Under åren efter andra världskriget funderade Tjeckoslovakiens hemliga polis ut en av det kalla krigets skamligaste bluffar. I största hemlighet byggde landets kommunistiska rege­ring en rad falska gränsstationer, som skulle övertyga tjeckoslovakiska flyktingar om att de hade lyckats ta sig över gränsen till Västtyskland.

Soldaterna som tog emot flyktingarna var klädda i amerikanska uniformer, men i själva verket var de medlemmar i den tjeckoslovakiska hemliga polisen, StB. "Det var en tragedi. Människorna leddes in på ett område som de trodde låg i väst", säger Pavel Bret till tidningen The Telegraph.

Utgav sig vara amerikaner

Han är chef för Tjeckiens center för utredning av kommunismens förbrytelser. Enligt honom bad medlemmar ur den hemliga polisen, klädda i falska amerikanska uniformer, flyktingarna att skriva en lista över alla de personer som hade hjälpt dem att fly. Vid ett tillfälle gick en falsk amerikansk officer så långt som att dela sin whisky med en flykting för att få honom att slappna av. På det här sättet lurades ett okänt antal flyktingar att ange sina bästa vänner.

"Man kan inte förneka att det var en genomtänkt operation", säger Bret.

När flyktingarna hade berättat allt greps både de själva och deras kontakter. De dömdes ofta till hårda straff.

Operationen pågick under åren 1948–51, och enligt forskarna är några av de män som låg bakom den fortfarande i livet. Enligt The Telegraph ska de tjeckiska myndigheterna nu försöka spåra upp dem och ställa dem inför rätta.

Kanske är du intresserad av...