Spetsnaz – Sovjets fruktade elitförband
Under kalla kriget fick ordet spetsnaz nackhåren att resa sig på många militärer i väst. Efter murens fall blev det dock tyst om de ryska specialstyrkorna. Vart tog de vägen?

Stridsdykare ur Norra flottan i Barents hav 1996. Emblemet från Kolahalvöns arméspetsnaz-enhet är av senare datum.
Den avhoppade sovjetiske majoren »Viktor Suvorov» spred under 1980-talet skrämmande budskap om spetsnaz. Pressen hjälpte gärna Suvorov, vars verkliga namn är Vladimir Rezun, att sprida varningsorden.
Suvorovs böcker gavs ut på flera språk, bland annat på svenska 1989: Spetsnaz: Sovjets hemliga terrorarmé. På bio kunde man samma år se den svenske actionskådisen Dolph Lundgren föreställa en spetsnaz-soldat i filmen Red Scorpion.
Sammantaget förmedlade 1980-talets medier en bild av spetsnaz som någon sorts sovjetiska övermänniskor. Spetsnaz var också mer kallhamrade än sina västliga kollegor, snudd på blodtörstiga, enligt kvällstidningsartiklar.
I Sovjetunionen trodde man inte så mycket alls om spetsnaz, i alla fall inte offentligt. Detta eftersom sekretessen kring de moderna spetsnaz-förbanden var rigid fram till Afghanistankriget.
Sovjets tioåriga krig 1979–89 påverkade hela det sovjetiska samhället djupt negativt. Sovjetmedierna behövde presentera framgångar eller åtminstone hjältar och då blev det närmast nödvändigt att berätta om spetsnaz för allmänheten.
I samband med kalla krigets slut blev det en ”spetsnaz-våg” i Ryssland eftersom man kunde skriva utförligare om elitförbanden. Till och med Suvorovs böcker började ges ut i Ryssland och rönte stor popularitet. Det blev också populärt att etablera nya ”spetsnaz-förband”. Polisen, gränstrupperna och tullverket – alla skulle ha egna ”spetsnaz”.
"Trupper med speciell uppgift"
Vad är då egentligen spetsnaz? Ordet är en förkortning av ”(vojska) spetsialnogo naznatjenija” som ordagrant betyder (trupper med) speciellt syfte/speciell uppgift. Ibland ser man förkortningen med stor bokstav. Men det är inkorrekt på svenska, för spetsnaz betecknar inte något enskilt förband.
Inte heller är ordet helt synonymt med ”specialförband”. Alltsedan Sovjetunionens sammanbrott har dock en förskjutning av innebörden skett så att termens huvudsakliga betydelse blivit just specialförband. En del enheter som nu kallas spetsnaz är också att jämföra med reguljära jägarförband.
Vad kännetecknar specialförband? De utgör elitens elit, medlemmarna har vanligtvis en bakgrund inom något vanligt elitförband. De ska kunna verka långt bakom fiendens linjer med kort varsel.
De är företrädesvis professionella, ska kunna sättas in även mot terrorister och kännetecknas av högsta flexibilitet vad gäller utrustning och taktik. Vanliga jägarsoldater å andra sidan är yngre, mindre erfarna och utbildas främst för mellanstatliga krig.