När?
14–28 oktober 1962
Var?
USA, Sovjetunionen och Kuba.
Hur?
Den 14 oktober fotograferar ett amerikanskt spaningsflygplan en sovjetisk kärnvapenbas för medeldistansrobotar på Kuba.
När bilderna visas för USA:s president John F. Kennedy sätter han ihop ett krigsråd i Vita huset. Flera av presidentens rådgivare vill angripa basen, men Kennedy inleder i stället en flottblockad av Kuba.
Sovjetunionens ledare, Nikita Chrusjtjov, förklarar att medeldistansrobotarna har placerats på ön för att förebygga en eventuell amerikansk invasion.
”Vi är nöjda med att slå ut USA en gång.” Nikita Chrusjtjovs kommentar till Kennedys påstående att USA hade kapacitet att förinta Sovjetunionen två gånger om.
Samtidigt uppdagas det att sovjetiska fartyg är på väg till Kuba med materiel till de robotar som redan ställts upp på ön.
Världen håller andan och fruktar att fartygens ankomst ska utlösa ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen.
Men endast några kilometer från blockadlinjen vänder de sovjetiska fartygen om. Robotarna på Kuba är avfyringsklara, men Chrusjtjov är villig att dra tillbaka dem, om USA lovar att inte invadera Kuba.
Trots att ett amerikanskt spionplan skjuts ner över Kuba den 27 oktober går Kennedy med på Chrusjtjovs krav.
Varför?
Fidel Castro och hans rebellstyrkor hade 1959 störtat den USA-stöttade diktatorn Fulgencio Batista.
Castros regim förstatligade sedan flera amerikanska företag på Kuba och förbjöd hasardspel och prostitution, som den amerikanska maffian hade haft stora intressen i.
Dessutom genomfördes omfattande jordreformer, och politiken förändrades i en socialistisk riktning.
Många av Castros motståndare flydde till USA, där de agiterade för att den kubanska regimen borde störtas.
Redan under sista delen av president Eisenhowers ämbetsperiod planerades en hemlig operation, som president John F. Kennedy motvilligt godkände.
De exilkubanska styrkornas invasion i Grisbukten på Kuba 1961 misslyckades, och följden blev att Castro bad sina sovjetiska allierade om skydd mot en ny invasion.