År 1962 testade Edward Teller och hans män en atombombs för­måga att gräva sig ned i marken i Nevada-öknen. Miljontals ton radioaktiv sand blåstes upp i atmosfären.

Ny kanal skulle grävas ut med vätebomber

I slutet av 1950-talet försökte amerikanska forskare att tänka ut idéer till alternativ användning av kärnvapen. Bland de galnaste förslagen var att USA med vätebomber skulle gräva en helt ny kanal genom Panama.

Vätebomber skulle plöja en kanal genom Panama

År 1958 satte USA i gång med ett extremt udda projekt. Operation Plowshare, som projektet kallades, hade som syfte att använda kärnvapnens skrämmande krafter till mer fredliga syften. I spetsen för projektet stod fysikern Edward Teller, som bland annat önskade att USA med hjälp av 302 vätebomer skulle gräva en ny och ännu större kanal tvärs över Panama. Teller och hans folk hade nämligen provsprängt atombomber djupt nere i marken och upptäckt att de kunde spränga bort miljontals ton jord.

USA hann genomföra 27 provsprängningar

Edward Teller hade även planer på att spränga en konstgjord hamn i Alaska och använda atombomber för att utvinna gas i de amerikanska bergskedjorna. Teller och hans folk hann genomföra 27 provsprängningar innan projektet stoppades.

Ladda ned hela den otroliga berättelsen från Världens Historia nr 4/2014.


VIDEO: Kolla in historiens kärnvapenssprängningar

Under kalla kriget hann supermakterna provspränga över 2.000 kärnvapen varav de största var flera tusen gånger kraftigare än Hiroshima-bomben.

Här får du en interaktiv grafik över samtliga kärnvapensprängningar i historien.



NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis att och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...