Vad var heta linjen?

USA och Sovjetunionen höll huvudet kallt och dialogen varm under kalla kriget med hjälp av en fjärrskrivare och en röd telefon.

I filmer framställs heta linjen ofta som en röd telefon på presidentens skrivbord. I verkligheten var det en dataförbindelse.

Kubakrisen år 1962, då ett kärnvapenkrig var nära att bryta ut mellan USA och Sovjetunionen, skrämde ledarna på båda sidor om järnridån.

När konflikten kulminerade tog det diplomaterna hela tolv timmar att förmedla ett lösningsförslag från Moskva till Washington. Det kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.

Därför upprättades en direkt sambandsförbindelse (fjärrskrift och telefon), mellan de båda regeringscheferna. En dialog skulle kunna avvärja framtida kriser.

De första åren rörde det sig om en fjärrskrivare, men 1971 installerades den ikoniska röda telefonen till slut i Vita huset.

Den skulle dock användas endast i akuta nödsituationer. Den vanliga dialogen mellan stormakterna sköttes fortfarande av diplomatkåren.

Linjen användes första gången under sexdagarskriget 1967 då Israel stred mot sina arabiska grannländer.

USA och Sovjetunionen skickade flottor till östra Medelhavet men informerade varandra så att missförstånd inte skulle kunna leda till eldstrid.