Kalla kriget spökar fortfarande i Korea
Efter andra världskriget delade USA och Sovjetunionen Korea. Det var meningen att landet skulle återförenas tre år senare men supermakterna lyckades inte komma överens om villkoren. År 1950 bröt Koreakriget ut, och i dag är landet fortfarande delat i två.

Gränsen mellan Nord- och Sydkorea är en av världens mest hårdbevakade och förhindrar all kontakt mellan länderna.
Atombomberna har nyss fallit över Hiroshima och Nagasaki när de unga överstarna Dean Rusk och Charles H. Bone-steel vid midnatt mellan den 10 och 11 augusti 1945 får en extremt ovanlig order från det amerikanska krigsministeriet:
De anmodas att hitta en lämplig plats att dela upp Korea mellan USA och Sovjetunionen. De har bara en halvtimme på sig att lösa uppgiften.
De båda männen letar fram en karta, tittar hastigt på den och kommer överens om att den 38:e breddgraden blir en lämplig skiljelinje. Med den delningen får USA bland annat kontrollen över Koreas huvudstad Seoul.
Överraskande nog accepterar Josef Stalin gränsen och utan att amerikanerna rådfrågat vare sig sina allierade eller Korea delas landet i två delar genom ett streck med pennan.
Korea på randen till krig
Koreas delning blir inledningen till en konflikt som än i dag hotar att utlösa ett kärnvapenkrig.
Strax efter Japans kapitulation hade koreanerna börjat återuppbygga en självständig regering i form av folkkommittéer.
Men andra världskrigets segrare, i synnerhet USA, tyckte inte att koreanerna var redo för självstyre efter 35 år som japansk koloni – trots att landet hade varit en enad, självständig nation fram till 1910.
USA och Sovjetunionen tog över makten i var sin del av landet och snart var Korea en bricka i det storpolitiska spel som ledde fram till kalla kriget.
I norr hyllade Sovjetunionen den hemkomne kommunistiske milisledaren Kim Il Sung och de spirande folkkommittéerna.
Men i söder förbjöd amerikanerna folkkommittérna som de ansåg var kommunistiska, och allierade sig med en liten grupp konservativa godsägare med den nationalistiske Syngman Rhee i spetsen.
Tre år senare hade de båda stormakterna cementerat de ideologiska motsättningarna i norr och söder. En planerad återförening genom ett demokratiskt val 1948 misslyckades eftersom USA och Sovjetunionen inte kunde komma överens om villkoren.
Valet genomfördes bara i söder, vilket resulterade i att landet delades upp i Nordkorea och Sydkorea med Kim Il Sung respektive Syngman Rhee som ledare. Båda ville ha hela den koreanska halvön.