Ian Fleming hade den amerikanske jazzmusikern och skådespelaren Hoagy Carmichael i tankarna, när han skapade sin James Bond-figur.

James Bond skulle vara dödtråkig

När Ian Fleming uppfann Agent 007 föreställde han sig en grå och anonym spion.

8 maj 2013 av Esben Mønster Kjær

James Bond kunde avslöja hemligheter om underrättelsetjänsten

Den brittiska underrättelsetjänsten var så hemlig att regeringen i London inte ens ville erkänna att den existerade. Nyfikna som ville veta mer om MI6 fick i stället läsa James Bond.

Spionböcker behövde en huvudperson

Ian Fleming slog sig ned som författare på Jamaica, där han 1952 började skriva sina framgångsrika romaner om James Bond. Han var själv bekant med spionbranschen, eftersom han under andra världskriget hade arbetat för flottans underrättelsetjänst. När författaren sökte en huvudperson till sina böcker hämtade han inspiration från verklighetens agenter – och de var helt annorlunda än den spännande kvinnotjusaren James Bond.

James Bond skulle vara tråkig

Agent 007 skulle ha varit en anonym typ som inte stack ut i sin omgivning, precis som riktiga spioner. Fleming föreställde sig en ointressant person, som kastades ut i äventyr och faror utan att själv söka upp dem.

James Bond – det tråkigaste namnet

Författaren försökte komma på ett bra namn på en tråkig man, när hans blick föll på en bok om karibiska fåglar. Den var skriven av James Bond, en amerikansk ornitolog, och namnet klingade perfekt i Flemings öron: "James Bond är det tråkigaste namn jag någonsin har hört”, avslöjade han i en intervju år 1962.

Ian Fleming gav också Agent 007 ett ansikte. James Bond skulle likna den amerikanska jazzmusikern och skådespelaren Hoagy Carmichael, vars mörka drag avspeglade mystik.

James Bond – från grå person till seriehjälte

Efter hand som karaktären utvecklades, blev Flemings Agent 007 en färgstark mästerspion och kvinnotjusare. Inte minst efter att även de populära böckerna filmatiserats. Verklighetens MI6-agenter kunde bara drömma om att deras vardag skulle bli lika intressant som den världsberömde hjältens.

Ladda ned artikeln om verklighetens brittiska spioner i artikeln från Världens Historia nr 8/2013

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil

Kanske är du intresserad av...