Shutterstock & Mrrebel1453
Röd telefon och sovjetiska och amerikanska flaggor

Hur många gånger användes den röda telefonen under kalla kriget?

För att undvika ett fullskaligt kärnvapenkrig beslutade USA och Sovjetunionen att upprätta en direkt kommunikationslinje mellan de två länderna. Men linjen var inte en telefon, som filmer och böcker vill få oss att tro.

Under Kubakrisen 1962 var världen närmare ett fullskaligt kärnvapenkrig än någonsin tidigare, eftersom supermakterna USA och Sovjetunionen stod på randen till tredje världskriget.

En av anledningarna till att konflikten eskalerade var att officiella diplomatiska meddelanden mellan de två länderna var extremt långsamma med att nå sin destination. I vissa fall dröjde det upp till sex timmar innan meddelandena nådde fram, trots att varje minut räknades i den spända situationen.

För att undvika en liknande konflikt lade stormakterna en 16 000 km lång kabel från USA till Sovjetunionen och öppnade en direkt kommunikationslinje mellan Pentagon och Kreml den 30 augusti 1963.

Syftet med linjen var att statscheferna snabbt och effektivt skulle kunna kommunicera med varandra under internationella kriser.

Men till skillnad från många filmer och böcker där statschefer ringer varandra via en röd telefon, har en sådan telefon aldrig existerat i verkligheten.

Telefonen var en fax

Istället skedde kommunikationen via en telegrafförbindelse, som 1986 ersattes av en telefax.

Och varken telegrafen eller faxen stod stilla.

VIDEO: Tre gånger förhindrade kommunikation ett kärnvapenkrig

Video

Under kalla kriget hade USA och Sovjetunionen kontakt under åtta internationella kriser, bland annat sexdagarskriget (1967), kriget mellan Afghanistan och Sovjetunionen (1979-89) och Gulfkriget (1991).

Dessutom kommunicerade de två länderna minst tre gånger, bland annat i samband med John F. Kennedys död och Apollos rymdprogram.

Trots att Sovjetunionen upplöstes 1991 finns linjen kvar - nu via ett datornätverk med säkra chattar och e-postmeddelanden mellan USA och Ryssland.

Linjen användes 2003 när presidenterna George W. Bush och Vladimir Putin diskuterade återuppbyggnaden av Irak efter Irakkriget.