Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur många var ­anställda i Stasi?

Stasis ständiga övervakning av de östtyska medborgarna gjorde den effektiva säkerhetstjänsten till en enormt stor arbetsgivare, med både en officiell och en inofficiell avlöningslista.

Nickel Chromo/Rakoon

År 1989 hade Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) officiellt åttiotusen heltidsanställda. Stasis uppgift var att hitta, spionera på, gripa och förhöra medborgare som motarbetade DDR:s socialistiska samhällsordning.

Deras viktigaste vapen var hundrasjuttiofemtusen inofficiella civila angivare, som skulle hålla öron och ögon öppna i jakten på alla som kunde misstänkas vara statens fiende.

År 1989 var fem av tusen DDR-medborgare knutna till Stasi som angivare. I Sovjetunionen var motsvarande siffra en av tusen.

Stasi var utan jämförelse världens största och mest framgångsrika säkerhetstjänst. Nästan hela landet övervakades med mikrofoner och kameror.

Stasi samlade till och med in prover av medborgarnas kroppsodör för att den skulle kunna användas av spårhundar.

Efter den östtyska revolutionen 1989 löstes Stasi upp den 13 januari 1990. I panik började personalen förstöra de omkring en miljard dokument som fanns om de östtyska medborgarna.

Dokumentförstörarna pressades så hårt att de gick sönder. Den 15 januari stormades Stasis högkvarter av civila. Vid det laget hade omkring fem procent av säkerhetstjänstens arkiv förstörts.

Läs också:

Kalla kriget

CIA-man var angivare åt KGB

21 minuter
Kalla kriget

Spionutväxling på Glienicker Brücke

12 minuter
Kalla kriget

Rysk agent förde KGB bakom ljuset

23 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj