Pixelfotoexpress.de/DDRbildarchiv.de
Gränskontroll med soldater och tyskar

Forskare avslöjar skyhöga självmordssiffror i DDR

Östtyskland var enligt landets ledare ett socialistiskt idealsamhälle, men dokument visar att rekordmånga tog sitt eget liv.

Livet i det kommunistiska DDR var för många invånare grått och trist. Nu har den tyska forskaren Ellen von den Driesch avslöjat hur illa det verkligen var. Hon har nämligen fått tillgång till tidigare hemligstämplade dokument från den östtyska regimen.

Dokumenten avslöjar hur stor andel av befolkningen som begick självmord under perioden 1952 till 1990. Det är chockerande läsning.

Under de knappt 40 åren tog 31 östtyskar av 100 000 sitt liv, vilket var dubbelt så många som i det demokratiska Västtyskland. Den östtyska självmordsstatistiken var i många år Europas högsta.

svartvit bild av Honecker

Erich Honecker, som var statschef 1976–1989, var en av de få som kände till sanningen om de många självmorden i DDR.

© Bundesarchiv, Bild 183-R0518-182/CC-BY-SA 3.0

Siffrorna hemlighölls

De katastrofala självmordssiffrorna hemlighölls, och regimen försökte visa upp DDR som en stat befolkad av glada och nöjda medborgare. Ellen von den Drieschs forskning avslöjar obarmhärtigt att cirka 200 000 östtyskar tog livet av sig.

Endast två personer i DDR kände till sanningen: hälsovårdsministern och statschefen, som läste myndigheternas sammanställningar.
När DDR kollapsade 1989 förstördes stora mängder dokument, men anställda inom DDR:s centrala myndighet för statistik gömde dokumenten med självmordsstatistik – sannolikt för att senare sälja dem.

Dokumenten hamnade i det tyska förbundsarkivet – bland travar av osorterade papper, som Ellen von den Driesch mödosamt plöjt igenom.