År 1989 hade östtyskarna fått nog och demonstrerade mot regimen.

Flyktningar från DDR skapade kaos i Prag

Sensommaren 1989 var Tyskland delat i två: Förbundsrepubliken i väst och DDR i öst. Många invånare i DDR längtade efter friheten i väst och sökte därför asyl på Västtysklands ambassad i Prag.

Östtyskarna flyr från DDR

Västtysklands ambassad i Prag liknar ett flyktingläger - och det är precis vad den är i september 1989.

Fyratusen östtyska asylsökande har slagit sig ned i ambassadens trädgård där varenda liten gräsplätt nu är täckt av tält.

De sanitära förhållandena är milt sagt förfärliga och faran för att sjukdomar ska sprida sig är överhängande.

Trots det vägrar de asylsökande att lämna ambassaden. De är livrädda att de tjeckiska myndigheterna ska skicka tillbaka dem till Östtyskland.

Andra DDR-flyktingar tar sig med bil till Ungern där de kan korsa gränsen till Österrike och på så sätt komma till väst. Ungerns reformvänliga kommuniststyre tänker inte förhindra dem att lämna landet. De som söker asyl har dock inte denna möjlighet eftersom de inte har någon bil.

Berlinmuren faller

Till slut får flyktingarna lov att resa, men de får aldrig komma tillbaka. Resan sker genom DDR i specialtåg med låsta vagnar.

En och en halv månad senare faller muren och därmed även DDR. Plötsligt får alla tyskar resa vart de vill.

Han öppnade Berlinmurens portar

Läs hela artikeln om när en modig officer tog sitt livs beslut och öppnade Berlinmurens portar. Det gör du i Världens Historia nr 16/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...