Gränsen mellan Nord- och Sydkorea är en av världens mest hårdbevakade och förhindrar all kontakt mellan länderna.

© Polfoto/Corbis

Den kolde krig spøger stadig i Korea

Efter andra världskriget delade USA och Sovjetunionen Korea. Det var meningen att landet skulle återförenas tre år senare men supermakterna lyckades inte komma överens om villkoren. År 1950 bröt Koreakriget ut och i dag är de båda länderna åter nära ett krig.

13 juli 2018 av Kalika Bro-Jørgensen

Atombomberna har nyss fallit över Hiroshima och Nagasaki när de unga överstarna Dean Rusk och Charles H. Bone-steel vid midnatt mellan den 10 och 11 augusti 1945 får en extremt ovanlig order från det amerikanska krigsministeriet: 

De anmodas att hitta en lämplig plats att dela upp Korea mellan USA och Sovjet­unionen. De har bara en halvtimme på sig att lösa uppgiften.

De båda männen letar fram en karta, tittar hastigt på den och kommer överens om att den 38:e breddgraden blir en lämplig skiljelinje. Med den delningen får USA bland annat kontrollen över Koreas huvudstad Seoul.

Överraskande nog accepterar Josef Stalin gränsen och utan att amerikanerna råd­frågat vare sig sina allierade eller Korea delas landet i två delar genom ett streck med pennan.

Korea på randen till krig

Koreas delning blir inledningen till en konflikt som än i dag hotar att utlösa ett kärnvapenkrig.

Strax efter Japans kapitulation hade koreanerna börjat återuppbygga en självständig regering i form av folkkommittéer. 

Men andra världskrigets segrare, i synnerhet USA, tyckte inte att koreanerna var redo för självstyre efter 35 år som japansk koloni – trots att landet hade varit en enad, självständig nation fram till 1910.

USA och Sovjetunionen tog över makten i var sin del av landet och snart var Korea en bricka i det storpolitiska spel som ledde fram till kalla kriget.

I norr hyllade Sovjetunionen den hemkomne kommunistiske milisledaren Kim Il Sung och de spirande folkkommittéerna. 

Men i söder förbjöd amerikanerna folkkommittérna som de ansåg var kommunistiska, och allierade sig med en liten grupp konservativa godsägare med den nationalistiske Syngman Rhee i spetsen.

Tre år senare hade de båda stormakterna cementerat de ideologiska motsättningarna i norr och söder. En planerad återförening genom ett demokratiskt val 1948 misslyckades eftersom USA och Sovjetunionen inte kunde komma överens om villkoren. 

Valet genomfördes bara i söder, vilket resulterade i att landet delades upp i Nordkorea och Sydkorea med Kim Il Sung respektive Syngman Rhee som ledare. Båda ville ha hela den koreanska halvön.

I 1991 fik Nord- og Sydkorea et fælles flag kaldet "Korean Unification Flag". Flaget er siden da blevet brugt i forbindelse med sportsbegivenheder såsom OL, hvor den koreanske halvø har deltaget med et samlet hold. 
© Wikipedia

Kina stödde Nordkorea

De många gränskonflikterna ökade och bröt ut i öppet bråk när nordkoreanska trupper gick över gränsen till Syd­korea den 25 juni 1950 och påbörjade en invasion. 

Kalla krigets första väpnade konflikt var ett faktum. FN och USA kom skyndande till Sydkoreas undsättning och lyckades ta kontroll över större delen av halvön. 

Men i sista stund gick Kinas ledare Mao Zedong in i kriget med sin ­armé för att stötta den kommunistiske Kim Il Sung.

De följande månaderna böljade striderna fram och tillbaka över den 38:e breddgraden. På sommaren 1951 uppstod ett dödläge som skulle komma att vara i hela två år. 

Den 27 juli 1953 undertecknade parterna en vapenvila och Korea delades åter vid 38:e breddgraden.

Kriget avslutades aldrig

Efter kriget, som hade kostat mellan en och en halv och tre miljoner civila livet, låg halvön i ruiner. 

Nordkorea kom snabbt på fötter igen tack vare hjälp från andra kommunistiska länder som Sovjetunionen och Kina. 

Från och med 1960-talet började Sydkorea blomstra och landets tillväxt var en av de snabbaste i världen. Precis som Nordkorea var Sydkorea en diktatur ända fram till 1990-talet då landet blev en demokrati.

Tre miljoner dog av svält

Sydkoreas ekonomi har vuxit sedan dess men Nordkoreas ekonomi kollapsade när Sovjetunionen föll samman. 

Upp­emot tre miljoner människor svalt ihjäl under den långvariga hungersnöden på 1990-talet. Än i dag är Nordkorea en svart fläck på natt­liga satellitbilder eftersom landets väl utbyggda elnät föll med Sovjetunionen.

Otaliga gränstvister och mordförsök har hotat att bryta vapenvilan och alla initiativ för att skapa lugn har varit förgäves. 

År 2000 tilldelades Kim Dae Jung Nobels fredspris för sina försök att skapa en varaktig fred med Nord­korea men i dag tycks en lösning vara mycket avlägsen.

Sydkoreas ekonomi växer fortfarande men Nordkorea har utvecklats till världens mest slutna land där diktaturen är centrerad i en personkult kring Kim Jong Il, Kim Il Sungs son och arvtagare. 

Samtidigt är Nordkorea en tickande bomb: ledaren Kim Jong Il hotar ofta världen med kärnvapenkrig. Kalla kriget är ett avslutat kapitel i resten av världen men i Korea­ pågår det än i dag.

En amerikansk pilot avlägger rapport om flygangrepp till en sydkoreansk befälhavare 1953.

© Polfoto/Corbis

Konflikten i dag

I det splittrade Korea är kalla kriget inte över. Den vapen­vila som avslutade Koreakriget år 1953 har aldrig ersatts av något fredsavtal och hotet om ett kärnvapen­krig blir alltmer oroande.

  • Nordkorea
    Kim Il Sungs son Kim Jong Il är statschef i Nordkorea. År 2006 genomförde Nordkorea en kärnvapenprovsprängning och straffades med internationella sanktioner. Kim Jong Il lovade då att sluta med provsprängningarna i utbyte mot att få bränsle till landet. År 2009 bröt Kim Jong Il avtalet med ännu en provsprängning. Därför har bl.a. USA skärpt sanktionerna, vilket kan försämra förhållandena för civilbefolkningen. Nyligen utnämnde Kim Jong Il sin tredje son, Kim Jong Un, till sin efterträdare.

  • Sydkorea
    Sydkorea är en välmående demokrati men plågas av Nordkoreas hot om kärn-vapenkrig. Trots att hoppet om fred är på väg att dö ut står Sydkorea jämte Kina för det största humanitära biståndet till det utfattiga Nordkorea, och sedan år 1969 har ett sydkoreanskt departement verkat för att de båda länderna ska kunna återförenas. Nordkoreas provsprängningar och sänkningen av ett sydkoreanskt krigsfartyg år 2010 har emellertid lett till att Syd­korea ställt in nästan all handel med Nordkorea.

Siden 2010 har USA skærpet de økonomiske sanktioner mod Nordkorea og lovet Sydkorea sin fulde, militære støtte, men den problematiske historie påvirker stadig halvøen den dag i dag.

Gå i dybden med den kolde krigs brændpunkt her eller forkæl dig selv med 2 nr. af HISTORIE og få en kraftfuld powerbank med solcelleopladning til en BRANDGOD pris.

Så kan du altid holde dine enheder opladet og være klar til alverdens historiske nyheder døgnet rundt!

Kanske är du intresserad av...