Amerikanska medier skrev redan år 1975 att CIA bärgat en rysk ubåt, men först nu erkänner CIA.

CIA bärgade sjunken rysk ubåt

Efter 36 års tystnad har amerikanska myndigheter till slut erkänt att underrättelsetjänsten CIA år 1974 bärgade delar av en sjunken rysk robotbestyckad ubåt.

”Project Azorian”, som uppdraget kallades, var en av det kalla krigets hemligaste och dyraste operationer. Enligt en intern CIA-rapport som just har offentliggjorts, kostade uppdraget drygt 13 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Operationens mål var den ryska ubåten K-129, som sjönk­ nordväst om Hawaii år 1968. Ubåten var bestyckad med tre robotar med kärnstridsspetsar som amerikanerna ville undersöka. År 1974 gav president Nixon order om att ett fartyg skulle gå ut för att bärga ubåten som låg på fem kilometers djup.

Enligt CIA:s dokument följdes fartyget hela tiden av ryska krigsfartyg, och amerikanerna blockerade bl.a. sin helikopterplattform, av fruktan för att ryssarna skulle borda fartyget från luften. Man lyckades få upp delar av ubåten. Exakt vilka delar som amerikanerna fick tag på är ovisst, men historikerna är eniga om att de sannolikt inte lyckades bärga ryssarnas beryktade kärnrobotar.

Kanske är du intresserad av...