Femtio minuter i Berlinmurens dödsremsa

Ett år efter Berlinmurens uppförande är stämningen i Berlin spänd. Varje vecka sker blodiga försök att korsa gränsen från Öst- till Västberlin. På eftermiddagen den 17 augusti 1962 försöker två kollegor inför hela världens blickar forcera muren til friheten.

Muraren Peter Fechter var arton år, när han försökte fly över Berlinmuren i jakt på friheten i Västtyskland.

© Wikimedia Commons

Hjärtat bultar i Peter Fechters bröst. Det är knappt två timmar sedan han och kollegan Helmut Kulbeik fattade det spontana beslutet: De skulle inte återvända efter lunchpausen. Klockan är nu nästan två på eftermiddagen. De hade tidigare lagt märke till en tom snickeriverkstad vid Berlinmuren i närheten av sin arbetsplats. Ett av fönstren är inte igenmurat. Lyckan tycks le mot dem.

De har tagit av sig skorna för att deras steg inte ska höras, och nu står Peter och Helmut klara vid fönstret. Om de ska kunna ta sig över till andra sidan måste allting tajmas perfekt.

Berlinmurens ”dödsremsa” ligger som en karg ödemark framför dem. Två betongmurar, taggtråd och vakter med skarpladdade automatvapen. Risken är stor, men utsikten till friheten på andra sidan Berlinmuren är alltför frestande.

Ett hopp mot friheten

Plötsligt hör de röster i byggnaden. De ser på varandra, nickar och hoppar ut genom fönstret. Taggtråden överst på den första muren forceras snabbt. När de står på marken i dödsremsan kan Peter och Helmut bara göra en sak: springa.

De hör de första skotten. När Helmut når upp på muren på motsatta sidan och kämpar sig genom taggtråden ser han Peter. Han är som fastfrusen i dödsremsan. ”Kom igen, kom igen, skynda dig!”, ropar Helmut.

Peter börjar springa. Flera skott avfyras av de östtyska gränsvakterna. När Peter når muren och börjar klättra känner han en våldsam smärta i höften. Han faller ner och lutar sig mot muren. Blodet rinner ur ett sår strax nedanför magen. Peter tittar upp på den mur han redan har korsat.

Flera vakter skjuter mot Peter, som faller omkull i taggtråden.

Peter Fechter låg döende fullt synlig från båda sidor av Berlinmuren, efter att han skjutits inne i dödsremsan.

© Wikimedia Commons

Femtio minuter i Berlinmurens taggtråd

Femtio minuter. Så länge låg Peter Fechter under taggtråden i Berlinmurens dödsremsa, skrikande av smärta och ropande på hjälp. Det tog femtio minuter innan Peter förblödde.

Ingen hjälp kom. Ingen från Öst- eller Västberlin vågade närma sig av rädsla för att den motsatta sidan skulle skjuta. Först när Peters skrik tystnade hämtade de östtyska gränsvakterna honom i skydd av rök.

Peter Fechter var den 27:e personen som dog i ett försök att korsa Berlinmuren från Öst- till Västberlin. Den tragiska händelsen utspelade sig inför allas blickar i både öst och väst.

Sammantaget miste 136 personer livet när de försökte fly över Berlinmuren.

Efter femtio minuter gav Peter Fechter inte ifrån sig några ljud längre. Först då hämtades han av östtyska gränsvakter.

© Wikimedia Commons