National Library of Ireland Commons/Flickr

Vilka var Black and Tans?

När det uppstod oroligheter i Irland efter första världskriget anmälde sig sjutusen brittiska krigsveteraner för att bekämpa upprorsmakarna. De tog med sig krigets brutalitet till gatan.

En brutal brittisk polisstyrka som bekämpade rebeller i Irland mellan åren 1919 och 1921 fick öknamnet ”Black and Tans”.

Irland var under brittisk överhöghet, men motståndsrörelsen IRA hade tagit till vapen för att uppnå självständighet.

Uniformernas färger gav namnet black and tans

Polisen blev så överbelastad att regimen i London valde att anlita arbetslösa före detta soldater från första världskriget som hjälppoliser. Det var så många som anmälde sig att man inte hade uniformer till alla, men det löste man genom att använda militära överskottslager.

När de nya poliserna kom till Irland var de därför klädda i en kombination av den irländska polisens mörkgröna, den brittiska polisens mörkblå och arméns kaki.

Sjutusen brittiska krigsveteraner anmälde sig för att bekämpa IRA i Irland.

© Topical Press Agency/Stringer/Getty Images

Kallade alla brittisk styrkor black and tans

Irländarna kallade hånfullt de frivilliga för ”Black and Tans”, svarta och gulbruna.

I kampen mot IRA lät de dåligt utbildade poliserna ofta sin ilska över rebellernas angrepp gå ut över den irländska civilbefolkningen.

Byar brändes ner, präster dödades och lokalbefolkningen blev bestulen. Vissa övergrepp begicks av andra brittiska styrkor, men irländarna betraktade dem allihop som Black and Tans.

Riktigt illa gick det när en paramilitär brittisk grupp attackerades i Cork i december 1920. Som svar brändes stadens centrum ner, och brandmännen släpptes inte fram.

Efter det att de irländska rebellerna och britterna år 1921 enats om en vapenvila upplöstes Black and Tans.