Manx Museum/Manx National Heritage

Mysteriet med engelsk guldring löst

Inskriptionen ”JD” har hittills varit en gåta för historiker, men nu kopplas en känd brittisk ring till blodiga händelser i 1600-talets Storbritannien.

I december 2020 fann en brittisk amatörarkeolog en 370 år gammal guldring på Isle of Man i Irländska sjön. Sedan dess har lokalhistoriker försökt ta reda på vem ringen tillhörde. Nu har de kommit fram till ett möjligt svar tack vare ringens inskription: ”JD”.

”Initialerna JD kan syfta på James Stanley, som var den sjunde earlen av Derby och Lord of Man. Han stöttade rojalisterna under det engelska inbördeskriget (1642–1651, red.). Brev och dokument från den tiden visar att han skrev under med J Derby, så initialerna JD passar på honom”, förklarar Allison Fox, kurator på Manx Museum.

Ringens förmodade ägare, den sjunde earlen av Derby, avbildades i slutet av 1630-talet med sin hustru och ett av parets tio barn.

© The Frick Collection/Anthony van Dyck

Minne av halshuggen make

Lord Derby stred på kungens sida i det engelska inbördeskriget, och när rojalisterna år 1651 förlorade kriget blev earlen avrättad. Antagligen har ringen därefter tillverkats åt Lord Derbys hustru, Lady Charlotte, som ett minne av hennes döde make.

Lady Charlotte av Derby var själv inbiten rojalist och försvarade 1644 familjens hem, borgen Lathom House i Lancashire, i tre månader mot en belägrande armé. Sedan flydde hon till Isle of Man, där ringen hittades 370 år senare.

Lady Charlotte var tvungen att överge sina båda borgar på Isle of Man efter kriget och sattes i fängelse. Hon släpptes emellertid. Om hon blev av med ringen i fängelset eller först efter sin död 1664 är oklart.