När SS Sultana lämnade kajen för sista gången fanns det drygt 2 000 fler passagerare ombord än hon var byggd för.

Frigivna fångar döda i fartygskatastrof

Den 21 april 1865 gick över 2 000 svältande krigsfångar ombord på ångbåten SS Sultana i New Orleans. Fartyget skulle segla dem bort från helvetet i södern och hem till sina nära och kära. Så långt kom de aldrig.

2 oktober 2014 av Marianne Dalsgaard

Folk stod så packade att de knappt kunde röra sig. 2 427 personer hade gått ombord på SS Sultana. Det var över 2 000 fler än vad det lilla fartyget var byggt för.

De flesta av passagerarna var nordstatssoldater som i månader hade suttit som krigsfångar i Sydstaternas fångläger. De var trötta, utmattade och utsvultna.

Sydstatssabotör hade smugglat ner bomb i lasten

De frigivna soldater gladde sig över att de hade vunnit kriget som rasat i fyra år. Nu skulle de få komma hem.

Fem dagar efter avresan, den 27 april 1865, var flodångaren på väg norrut längs en biflod till Mississippifloden efter att ha hämtat upp nyligen befrieade nordstatssoldater från fånglägren Andersonville och Cahaba. Klockan 02 på natten exploderade pannorna på SS Sultana plötsligt och fartyget fattade eld. De flesta passagerarna kastade sig i vattnet för att inte brinna ihjäl, men drunknade i det kalla vattnet. Över 1700 människor dog.

Senare framkom att explosionen hade orsakats av bomber, så kallade koltorpeder, som en sabotör smugglat in i kollagret. Och SS Sultana var inte det enda skepp som hade drabbats.

Läs mer om Sydstaternas uppdrag

Sydstaternas sabotageuppdrag var ett försök att vända striderna och vinna amerikanska inbördeskriget. SS Sultana blev den sista grymma punkten i den annars förlorade kampen. Läs mer om sydstaternas sabotagekår och kårens metoder under den sista tiden av det amerikanska inbördeskriget i Världens Historia nr 15/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...