Hur nära ett kärnvapenkrig har världen varit?

Är Kubakrisen det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig?

Risken för kärnvapenkrig var störst 1983

Även om Kubakrisen år 1962 kunde ha slutat i ett kärnvapenkrig, om USA hade invaderat landet, var risken för ett kärnvapenkrig större år 1983. Det året trodde Sovjet­unionen att ett amerikanskt an­­grepp med kärn­vapenmissiler var nära förestående.

Plötsligt uppfångade ryska så kallade OKO-spionsatelliter i rymden något oroväckande.

Amerikansk missil på väg mot Sovjetunionen

Larmet blinkade och befälet i högkvarteret för missilövervakning, överstelöjtnant Petrov, underrättades om att en amerikansk interkontinental missil hade avfyrats i riktning mot Sovjetunionen.

Men ryssarnas övervakningssystem var nytt, och behäftat med fel, varför Petrov trotsade en stående order om att omedelbart larma sina överordnade så att de sovjetiska kärn­vapenmissilerna kunde göras redo för avfyrning.

Kärnvapenkrig avvärjdes

Petrov menade att amerikanerna inte skulle nöja sig med att bara avfyra en enda missil om de hade för avsikt att förstöra Sovjetunionens kärnvapen medan de ännu stod på landbacken, och senare kom indikationer på att ytterligare fyra satelliter var på väg.

Petrov antog återigen, med rätta, att det måste handla om ett fel eftersom markradarn fort­farande inte kunde se dem. Inga sovjetiska kärn­vapen gjordes redo för avfyrning.

Läs också:

Letland Saldus krigsgrave
Andra världskriget

Sovjet förde krig mot de döda

4 minuter
Andra världskriget

Så många stridsvagnar hade de allierade

2 minuter
Krig

Varför ockuperade Sovjet Afghanistan?

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!