Osmanerna belägrade Candia på Kreta i 21 år innan staden till slut tvingades ge upp.

Krig

Historiens längsta belägring

Vilken stad har belägrats under längst tid?

Historiens längsta belägring varade 1648–69 på Kreta. Ön hade stått under stadsstaten Venedigs herradöme i över 400 år, när det osmanska rikets härskare bestämde sig för att erövra ön 1645.

Den osmanske sultanen skickade 60000 man till Kreta, och på tre år lade turkarna hela ön under sig – så när som på huvudstaden Candia, dagens Heraklion. Sultanens soldater ägnade därefter tre månader åt att förstöra stadens vattentillförsel och skära av alla försörjningsvägar.

Under de 21 år som följde belägrade de osmanska styrkorna Candia. De europeiska kungarna skickade dock flottstyrkor till ön, och turkarna hade inte tillräckligt med fartyg för att hålla dem till­baka. På så vis fick Candia ständigt nya förnödenheter.

När Frankrike år 1669 kom till Candias undsättning med en stor flottstyrka, såg det ut som om ön var räddad. Men flottans 900 ton tunga flaggskepp exploderade i en olycka, och fransmännen fick dra sig tillbaka. Candia lämnades i sticket med 3500 försvarare och tomma förråd. Två månader senare gav staden upp.

Läs också:

Krig

10 blodiga belägringar

7 minuter
Slag under andra världskriget

Britterna krossade Japans stormaktsdrömmar i Indien

2 minuter
Andra världskriget

Tysk general kidnappades på Kreta

22 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!