Sspl/Science & Society/Ritzau Scanpix

Fotograf skulle måla kriget i rosenrött

Historiens förste krigsfotograf anlitades för att skicka hem vackra bilder av landskap, lägerliv och stolta officerare i uniform. Resultatet blev emellertid inte som tänkt.

Krimkriget gick dåligt för Storbritannien, och korrespon­denter från tidningen The Times hade under många månader publicerat fasansfulla ögonvittnesskildringar från fronten. Brittiska soldater dog som flugor, och ­artiklarna rapporterade om misslyckade anfall och inkompetenta ­officerare.

I ett försök att vända opinionen beslutade den brittiska regeringen att skicka ut en fotograf, som skulle kunna förmedla en rosenröd bild av ­nationens ­insatser i kriget.

Valet föll på Roger Fenton, som var berömd för sina vackra landskaps­fotografier och stilfulla porträtt av den brittiska kungafamiljen. Utrustad med 36 lådor med fotoutrustning gick Roger Fenton i mars 1855 iland i den lilla hamnstaden Balaklava på södra Krimhalvön.

Direkt efter ankomsten började han fotografera och blev därmed historiens förste riktige krigsfotograf. Helt i linje med den brittiska regeringens önskemål målade ­Fenton från första stund upp en idealbild av kriget. Porträtt av stiliga ­officerare, inblickar i det avslappnade livet i lägren och vyer över kala landskap tillhörde favoritmotiven.

Det närmaste fotografen kom att skildra krigets fasor var en bild av kanonkulor utströdda över en väg.

© Sspl/Science & Society/Ritzau Scanpix

I nästan fyra månader reste Roger Fenton runt på Krim, där hans hästkärra i princip fungerade som en rullande måltavla för ryssarna. Mirakulöst nog klarade han sig helskinnad ur kulregnet, men när han i juni 1855 drabbades av kolera tvingades han resa hem i förtid.

Fentons bilder väckte inte så stort intresse i England som man hoppats. Efteråt har han dock erkänts som konstnär och pionjär inom fotojournalistiken.