Träningstunnlar från första världskriget funna i England

Arkeologer har funnit tunnlar och skyttegravar, som unga män har tränat i, innan de skulle ut i krig. Tunnlarna är fyllda med graffiti, kvarglömda föremål – och en röd sportbil.

Det är inte enbart arkeologerna som är entusiastiska inför det nya fyndet. Det har varit nödvändigt att spärra av området nattetid, så att nyfikna personer inte kunnat gå på upptäcktsfärd i det.

I sydvästra England vid Larkhill har arkeologer funnit en träningsanläggning från första världskriget med både skyttegravar och underjordiska tunnlar.

Där har bland annat australiska och nyzeeländska män utbildats för krig. Både skyttegravarna och tunnlarna skulle efterlikna de förhållanden som soldaterna skulle ställas inför i skyttegravarna i Frankrike och Belgien.

Bröder skrev graffiti på väggarna

Tunnlarna löper mer än sex meter under marken, och i dem har arkeologer funnit över 200 granater, varav hälften var laddade.

Kalkväggarna är täckta av graffiti. Två bröder har till exempel skrivit sitt efternamn ”Halls” intill uttrycket ”Semper Fidelis” (alltid trogen).

Soldaterna var nere i tunnlarna i flera veckor – även under den stränga vintern 1916/17.

Soldaterna rökte och kammade sig

De över 100 år gamla träningsanläggningarna hittades under grävandet för cirka 400 nya hus, och de innehåller till exempel kammar, tandborstar, cigaretter och en ask med australiska karameller.

Forskarna känner inte till några förteckningar över skyttegravarna och tunnlarna, men någon måste ha vetat om dem. Arkeologerna har nämligen hittat en motorcykel från 1950-talet och en röd sportbil av märket MG från 1930-talet.

Det är första gången arkeologer kan gräva ut och undersöka ett så stort träningsområde från första världskriget.