Telegraf från första världskriget räddad ur djupet

Dykare har bärgat en telegraf från det amerikanska passagerarfartyget RMS Lusitania från Atlantens botten. Fartyget sänktes av en tysk ubåt under första världskriget. Sänkningen krävde 1198 människoliv och ändrade krigets gång.

Den försvunna bronstelegrafen har kommit upp till ytan.

© The Department of Arts, Heritage, Regional, Rural and Gaeltacht Affairs

En grupp dykare och arkeologer har räddat fartygstelegrafen från RMS Lusitanias vrak. Det bekräftar irländska myndigheter.

Telegrafen är ”oskadd och i perfekt skick”, säger Irlands kulturminister, Heather Humphreys.

Den förlorade telegrafen från första världskriget hittades av amatördykare i juli i år.

Sänkningen drog in USA i kriget

Eftermiddagen den 1 maj 1915 stävade RMS Lusitania ut från New York med kurs mot Storbritannien.

Den brittiska flottan hade sedan krigets början utsatt tyskarna för en blockad. Tyskland svarade med att förklara hela det brittiska farvattnet som en krigszon.

En vecka senare – den ödesdigra eftermiddagen den 7 maj 1915 – torpederades Lusitania av en tysk ubåt utanför den irländska kusten. Fartyget sjönk på endast 18 minuter och drog 1198 passagerare med sig i döden. De passagerare som inte drunknade frös ihjäl i det kalla vattnet.

Sänkningen utlöste en av de värsta diplomatiska kriserna under 1900-talet. Eftersom attacken kostade 128 amerikaner livet, blev den ett av de viktigaste argumenten för att USA skulle gå in i kriget på ententens sida.

Därmed fick sänkningen betydelse för krigets utfall, eftersom de allierade som bekant besegrade Tyskland och centralmakterna 1918.

RMS Lusitania före sänkningen.

© George Grantham Bain Collection (Library of Congress) / Wikipedia

Andra gången gillt

Det är inte första gången dykare har försökt bärga telegrafen.

Vid ett misslyckat försök 2016 försvann telegrafen, när lyftsäcken – ett slags undervattensballong som dykare använder för att lyfta tunga föremål – sprack.

I år hade de turen med sig.