Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur många dog av gas under första världskriget?

Först ett år in i första världskriget användes giftgas på allvar på slagfältet, och det visade sig snabbt att även om gasen inte var speciellt effektiv som vapen, var den psykologiska effekten enorm.

LOC/Science Source/Imageselect/Shutterstock

Den 22 april 1915 fick franska soldater vid staden Ypres den tvivelaktiga äran av att utsättas för historiens första stora angrepp med giftgas.

Först spred en sötaktig doft sig i skyttegravarna, innan soldaterna föll omkull flämtande efter andan – kvävda av klorgas utsläppt av tyskarna på andra sidan ingenmansland.

Redan föregående år – i augusti 1914 – hade tyskarna och fransmännen angripit varandra med tårgas, men i de flesta fall var gasen så svag att soldaterna inte ens upptäckte att de attackerats.

Gasmaskerna räddade liv, men begränsade soldaternas syn och rörlighet.

LOC/Science Source/Imageselect/Shutterstock

Gasmasken

började massproduceras under första världskriget. De första mas­kerna bestod enbart av bomulls­tussar eller tygtrasor, som knöts om ­munnen och näsan. Under kriget blev maskerna dock mer avancerade och skyddade soldaterna betydligt bättre.

Wellcome Collection

Huden

fick smärtsamma blåsor, när soldaterna utsattes för senapsgas, som tyskarna började använda 1917. Masker skyddade lungorna, men blåsorna kunde göra soldater stridsoförmögna i veckor.

Hjälmen

var av stål och skyddade mot bland annat granatsplitter. Stålhjälmen blev standard först 1915, ett år in i kriget, när antalet huvudskador ökade kraftigt.

Filtret

till gasmasken bestod av en behållare med kemikalier som absorberade giftgas. Under kriget kom britterna fram till att aktivt kol var ett ­förträffligt filtreringsmaterial.

Vid Ypres var det dock uppenbart att klorgas var dödligt effektiv, och snart fick vapnet en fast plats i tyskarnas arsenal. Inledningsvis reagerade de allierade med bestörtning på ”denna fega krigföring”.

Några månader senare började emellertid även Frankrike, ­Storbritannien och USA arbeta febrilt på att utveckla giftgas, och under kriget angrep parterna varandra med sammanlagt omkring 100000 ton giftgas.

Åsynen av soldater som kvävdes av gas hade stor psykologisk inverkan, men siffrorna visar att gas inte var något effektivt vapen på slagfältet.

Av de nio miljoner soldater som stupade under första världskriget miste ”endast” 90000 livet på grund av giftgas.

Anledningen till de låga förlustsiffrorna var bland annat att många soldater försågs med gas­­mas­ker.

Omkring hälften av de döda var ryska soldater, som inte hade gasmasker i samma omfattning och av samma kvalitet som soldaterna vid västfronten.

Läs också:

Första världskriget

Giftgas var första världskrigets supervapen

7 minuter
Första världskriget

Första världskriget i bilder

4 minuter
Första världskriget

Pariskanonen satte skräck i Frankrike

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj